Ásványianyag-hiány tüneti táblázata

Táblázatunkból kiderül, hogy a különböző ásványi anyag hiányok milyen tünetekkel járnak, és miből lehet pótolni őket.

Elnevezés Hiánytünetek Forrás élelem Megjegyzés
kálium ingerültség, gyengeség, aluszékonyság, hányinger, irracionális viselkedés, szívműködési zavarok izombénulás a legtöbb gyümölcs (főleg banán, sárgadinnye), aszalt szilva, mazsola, tejtermékek (joghurt), sovány húsok, narancslé, burgonya A has- és húgyhajtók fokozott kálium ürítést okoznak, ezeket kizárólag orvosi előírásra szedje.
klór A klórhiány zavart okoz a szervezet sav-bázis egyensúlyában. hús, hal (szardínia), savanyú káposzta, olajbogyó Szükséges a gyomornedv (sósav) termelődéshez, valamint a B12 vitamin feldolgozásához.
magnézium csont- és fogképződési zavarok tengeri ételek, gabonafélék, levélzöldségek, dió, mogyoró Befolyásolja az ideg és izomműködést, hatással van bizonyos enzimek aktiválásában.
nátrium zavartság, súlyos esetben eszméletvesztés, kóma só, marha és disznóhús, szardínia, olajbogyó, savanyú káposzta Hiányos állapot főleg nagy mennyiségű folyadékvesztéskor fordul elő.
foszfor angolkórszerű tünetek (kálcium-vesztés, puha csontok és fogak, súlyos D vitamin hiány) tej és tejtermékek, tojás, hús, hal, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabona, barna rizs A sok szénsavas üdítő valamint a nagy mennyiségű húsfogyasztás foszfor többletet okozhat, ami gátolja a vas felszívódását és felborítja a foszfor-kálcium arányt.
kálcium gyermekeknél angolkór (rachitis), felnőtteknél csontlágyulás, csontritkulás tej és tejtermékek, szárazborsó és bab, hús, hal, a legtöbb zöld levelű zöldség A túl sok kálcium megakadályozza a vas és cink felszívódását. A túl magas kálciumszint veseelégtelenséget is okozhat.

Forrás: