Tű a sörhas ellen!

Segíthet megszabadulni a sörhastól az a nemrég kifejlesztett gyógyszer, ami a gátolja a zsírsejtek vérellátását. A kísérletek során az injekciós formában beadott szer egy hónap alatt a testzsír 40 százalékától segítette megszabadítani a résztvevőket.

Bár a tudósok egyelőre csak majmokon próbálták ki a szert, biztosak benne, hogy az Adipotid segíthet az emberi pácienseken is.

Mivel Európában a briteknek vannak a legkomolyabb súlyproblémáik és a brit piacokon jelenleg csak egy elhízás elleni gyógyszer kapható, érthető, hogy a kutatók nem szeretnének késlekedni az emberi pácienseken való kísérletekkel.

Két receptköteles fogyókúrás ‘csodaszert’ az agyműködésre gyakorolt káros hatásuk miatt vontak ki a forgalomból az elmúlt években a szigetországban. Az új gyógyszer amerikai fejlesztői ezért igyekeztek leszögezni, hogy az új vegyület sokkal biztonságosabb, hiszen inkább a szervezetre hat és nem az agyra.

Az injekciós formában adott Adipotid elpusztítja a zsír vérellátását biztosító ereket, ami a zsírszövet leépülését okozza. A szernek ezen kívül étvágycsökkentő hatása is van. A túlevés és mozgáshiány miatt elhízott majmok négy hét alatt súlyuk 11 százalékát adták le a gyógyszer hatására. Emberi léptékben egy elhízás elleni szer akkor hatásos, ha fél év alatt 5 százalékos fogyást eredményez.

ypu8mycf1

"Az állatok az össz-testzsír tömegük 39 százalékától szabadultak meg és 27 százalékkal lettek vékonyabbak" – olvasható a Science Translational Medicine című szaklap cikkében.

Egyes esetekben vesegondok adódtak, de az MD Anderson Rákgyógyászati Központ kutatói szerint ezek a mellékhatások kiküszöbölhetők. A tudósok tervei szerint hamarosan túlsúlyos prosztatarákos betegek is kaphatnak a szerből.

"Az elhízás körülbelül a dohányzással van egy szinten a rákos megbetegedések kialakulásának tekintetében" – nyilatkozta Dr. Wadih Arap, a vizsgálat vezetője. "A túlsúlyos rákbetegeknek rosszabbak az esélyeik a műtétek során, valamint a sugár- és kemoterápiára is rosszabbul reagálnak."

Ha a további tesztek során bebizonyosodik, hogy az Adipotid tényleg biztonságos, hamarosan megkezdődhet a kereskedelmi forgalomban való árusítása.

Forrás: