Top 14 – Ezek a legjobb ételek idősebb korban – 1.rész 2021-01-25 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet Mit együnk, hogy egészségesek maradjunk? Az egészséges öregedéshez kellenek a megfelelő vitaminok, ásványi anyagok és a minden fontos tápanyagot tartalmazó, kiegyensúlyozott étrend. De melyek a legjobb ételek idősebb korban? A megfelelő táplálkozás, a vitaminok és az ásványi anyagok fiatalon is fontosak – idősebb korban azonban különösen oda kell figyelni a kiegyensúlyozott étrendre. Lássuk, mely ételek a legjobbak azoknak, akik meg szeretnék őrizni egészségüket, fittségüket idősebb korban is. 1.Rost: a magas rosttartalmú ételek, így a zöldségek, a gyümölcsök, a zabétel, a diófélék és a hüvelyesek egyre fontosabbá válnak, ahogy idősebb lesz az ember – különösen, hogy segítenek megelőzni a székrekedést. Hozzájárulnak a koleszterinszint csökkentéséhez, a vércukorszint kordában tartásához és ahhoz, hogy testsúlyunk egészséges maradjon. 50 éves kor felett a férfiaknak napi 30 gramm, nőknek pedig 21 gramm ajánlott. 2.Teljes kiőrlésű gabona: a legjobb ételek közé tartoznak ezek a gabonafélék idősebb korban, mivel a rost kiváló forrásai és B-vitaminban is gazdagok – erre pedig egyre nagyobb szükségünk van, ahogy öregszünk. A B-6 vitamin és a folsav egészségesen tartja az agyat. Még egy kismértékű hiány is meglátszik, bár a változás nem jelentős. A teljes kiőrlésű gabona segít megelőzni a szívbetegséget, a rákot és a diabéteszt. Ne csak kenyeret fogyasszunk azonban – a palettán van a quinoa, de a teljes kiőrlésű tészta vagy a kuszkusz is. 3.Diófélék: a diófélék is a legjobb ételek közé sorolhatók – így a mandula, a dió, a kesudió, a pekándió és a pisztácia, mind hatékony öregedésgátló hatásúak ugyanis. Ezek a ropogós nassolnivalók különleges tápanyagok, melyek segítenek késleltetni vagy megelőzni az idősebb korral összefüggő szívbetegség, a 2-es típusú diabétesz, az idegbetegség, a stroke és egyes rákos megbetegedések kialakulását. A diófélék az agyra is jó hatást gyakorolnak. 4.Víz: talán alábecsüljük az értékét, de vízre mindig nagy szükségünk van! Ahogy idősebb korba lépünk, szervezetünk nemcsak vizet veszít, de a szomjúság is ritkábban jelentkezik. Vagyis, hosszabb ideig tart, míg észleljük, hogy szomjasak vagyunk. A víz az agy fontos tápanyaga is, számos szempontból. Kipárnázza az ízületeket, segít a testhőmérséklet ellenőrzés alatt tartásában, s hatással van a hangulatra, illetve a koncentrációra. Igyunk meg naponta 8 pohár vizet! 5.Hal: régóta ajánlott a legjobb ételek sorában, különösen idősebb korban. A zsíros halakat – így például a lazacot, tonhalat, heringet, szardíniát, pisztrángot – nagyon érdemes felvenni a hetente akár kétszer is fogyasztott ételek listájára. Magas a DHA-tartalmuk és ez az Omega-3 zsírsav jót tesz az agynak. Az alacsony a DHA-szintet a kutatók összefüggésbe hozzák az Alzheimer-kór kialakulásával. Ha azonban kellő mennyiséget fogyasztunk belőle, javítjuk memóriánkat és az új dolgok megtanulásának képességét idősebbként. Amennyiben nem eszünk halat, a magvak, az alga, a chia mag szintén jó DHA-forrás. 6.Sovány fehérje: a fehérjében gazdag ételek ugyancsak a legjobbak közé tartoznak idősebb korban. Fogyasszunk minél több fehérjét, leginkább tojást, sovány húst, tejtermékeket – a fehérjeporokat inkább hanyagoljuk, mert nem juttatnak bennünket annyi tápanyaghoz, mint a valódi élelmiszerek. 7.Tejtermékek: a tejtermékekben levő kalcium egészségesen tartja a csontokat. Ahogy idősödünk, megnőhet a csontritkulás kockázata, de a vastagbélrák és a magas vérnyomás valószínűsége is. 50 éves kort követően 1200 milligramm kalcium szükséges naponta, amit zsírszegény és alacsony zsírtartalmú tejtermékekből célszerű bevinni a szervezetbe. Nemcsak a tej és a sajt jó megoldás, ehetünk joghurtot, rizst, tofut és szójaitalokat, valamint kalciummal dúsított narancslét is. A cikket folytatjuk. Forrás: https://napidoktor.hu/index.php