Receptek Húsvétra cukorbetegeknek és fogyni vágyóknak 2020-04-06 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet Közeleg a húsvét, vége a böjti időszaknak, ilyenkor mindig örömmel próbálunk ki új recepteket. Ez akkor is így van, ha cukorbeteg van a családban, és jobban oda kell figyelni az ünnepi ételek szénhidráttartalmára, bár ebben az esetben nagyon körültekintően kell megtervezni az ünnepi menüt. A Receptsarok jóvoltából most olyan ételeket mutatunk, melyeket cukorbetegek is bátran fogyaszthatnak. A Tudomány Kiadó Receptsarok kiadványaiban olyan – cukorbetegeknek ajánlott – receptek szerepelnek, melyeket az olvasók küldtek be egy receptpályázatra, és dietetikusok válogattak. Minden recept mellett megtalálható a tápanyagtartalom pontos leírása is. Ez alkalommal ízletes csirkés fogásokat ismerhetnek meg, melyeket kreatív, szokatlan köretekkel társítottak.Természetesen egy cukorbetegek által is fogyasztható, de nagyon ízletes almás-diós desszertet is betettünk az összeállításba, hogy legyen mivel zárni az ünnepi ebédet. Kakukkfüves sült csirkecomb édesburgonya-pürével – Béres Andrea receptje (Receptsarok 5.) 1 adag tápanyagtartalma: Energia: 350 kcal Fehérje: 34 g Zsír: 12 g Szénhidrát: 26 g Hozzávalók 4 adaghoz: 4 db csirkecomb 500 g édesburgonya 100 ml főzőtejszín só, bors, rózsabors szerecsendió 2-3 db kakukkfűág A csirkecombot sóval, borssal és rózsaborssal bedörzsöljük. Sütőzacskóba tesszük a friss kakukkfűágakkal, lezárjuk, és ropogósra sütjük. Az édesburgonyát megtisztítjuk, kockára vágva megfőzzük, majd leszűrjük, és szerecsendióval, kevés sóval krémesre turmixoljuk, végül óvatosan belekeverjük a tejszínt. Friss salátát tehetünk mellé. Csirkemell párolt körtével – Bíró Sára receptje (Receptsarok 5.) 1 adag tápanyagtartalma: Energia: 360 kcal Fehérje: 25 g Zsír: 19 g Szénhidrát: 12 g Hozzávalók 4 adaghoz: 200 g csirkemellfilé tartósítószer-mentes fűszersó (zsálya, paprika, rozmaring, só, bors) 1 tk. dijoni mustár 2 ek. olívaolaj diónyi vaj 1 gerezd fokhagyma 200 g körte 100 ml vörösbor 2 db szegfűszeg 1 csipetnyi fahéj 5-6 csepp édesítőszer A körtét egészben megpucoljuk és magházkiszúróval a csumáját kivesszük. A bort a szegfűszeggel és a fahéjjal felforraljuk, majd betesszük a megpucolt körtét és az édesítőszert. Pároljuk 4-5 percig, fontos, hogy roppanós maradjon, ne főjön szét. A csirkemellet felszeleteljük, fűszerezzük a fűszersóval. A dijoni mustárt elkeverjük az olívaolajjal, és ebbe beleforgatjuk a húst, egy éjszakán keresztül pácoljuk. Egy serpenyőbe tesszük az olajat, hozzáadjuk a vajat, és ha forró, beletesszük a csirkemellfilét. Mindkét oldalát megpirítjuk, majd 2 evőkanálnyi vizet öntünk rá, beleteszünk egy gerezd fokhagymát, és 5-6 percig pároljuk. Almakenyér – Müllerné Árpád Edit receptje (Receptsarok 6.) 1 szelet tápanyagtartalma: Energia: 90 kcal Fehérje: 3 g Zsír: 2 g Szénhidrát: 14 g Hozzávalók 20 szelethez: 500 g alma 300 g liszt 2 db tojás 1 cs. sütőpor 50 g dió 2 tk. őrölt fahéj 100 ml tej (2,8%-os) Az almát megmossuk, káposztareszelőn lereszeljük. Hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet, a tojást, a durvára vágott diót és annyi tejet, hogy önthető állagú legyen a tészta. Két őzgerincformát margarinnal kikenünk, liszttel megszórjuk, majd beleöntjük a tésztát, 160 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 percig sütjük. Forrás: http://gyorgytea.hu/