Ókori szokás – Valóban szükséges a vastagbéltisztítás?

A természetes béltisztítás technikáját már az ókori görögök is ismerték. Az Egyesült Államokban az 1920-as években lett népszerű. Ám amikor a mögötte álló elméletek elveszítették támogatásukat, lassan kiment a divatból. Ma mégis kezd újjáéledni a módszer.

Az ókor Görögországból ered, az 1920-as és ’30-as években Amerikában is nagy népszerűségnek örvendett a vastagbél természetes úton történő tisztítása, s most ismét feléledőben van ez a technika – melynek eszközei a teák, enzimek, az úgynevezett „bélöntözés”.

Hogy ez mennyire jó nekünk, máig nem tisztázott igazán. Kevés tanulmány született a béltisztítás témájában. Információkkal azonban bőven rendelkezünk, így hát mindenki maga döntheti el, előnyös lehet-e számára ez az ősi módszer.

Miről szól a természetes béltisztítás?

Kétféle béltisztító módszer van. Az egyikben szükségünk van néhány termékre, a másik pedig szakembert igényel, aki elvégzi az ún. vastagbél öntözést – másnéven beöntést.

1.Béltisztítás por- vagy folyékony állagú kiegészítőkkel

A szükséges kiegészítők egy részét szájon át lehet bevenni, a többit a végbélen át vehetjük magunkhoz. A cél a vastagbél segítése, hogy kiadhassa a tartalmát. Ezeket a termékeket az interneten, egészségügyi boltban, gyógyszertárakban és szupermarketekben egyaránt megtaláljuk. Tartalmaznak beöntést, hashajtót – serkentő és nem serkentő típusút -, gyógyteát, enzimeket és magnéziumot.

2.Béltisztítás szakember segítségével

A „bélöntözésnél” alkalmazott első modern gépet már 100 évvel ezelőtt feltalálták. Manapság vastagbél dentálhigiénikus vagy hidroterapeuta végzi a műveletet. A vastagbél öntözés nagyjából úgy működik, mint a beöntés, de sokkal több vizet tartalmaznak, mindenféle szagtól és kellemetlenségtől megkímélve a pácienst. Miközben az asztalon fekszik, egy alacsony nyomású szivattyú vagy gravitációs alapú tározó több liter vizet juttat a bélbe egy kis csövön át, amelyet a végbélbe vezetnek be.

Amikor a víz a vastagbélbe kerül, a terapeuta masszázst végez a hason. A páciens pedig kiengedi a vizet, a szokásos bélmozgás által, a folyamat kiüríti a folyadékot és a hulladékokat is. Lehet, hogy még egyszer érdemes megismételni a műveletet, amely nagyjából 1 óráig tart.

A szakember a víznyomás különböző fajtáit és hőmérsékleteit alkalmazhatja. A vizet kombinálhatja enzimekkel, gyógyteákkal, koffeinnel és probiotikumokkal. A probiotikumok olyan kiegészítők, amelyek jótékony baktériumokat tartalmaznak.

Milyen elmélet áll a béltisztítás mögött?

Az egyik fő teória egy ősi hiedelmen alapul, melynek neve önméregtelenítés. Eszerint a nem megemésztett hús és egyéb élelmiszerek váladék felhalmozódását okozhatják a bélben. Ez pedig méreganyagokat termel, melyek a vérkeringésbe kerülve mérgezik a szervezetet.

Sokak szerint a méreganyagok tünetek széles tárházát produkálják: kimerültséget, fejfájást, hízást okoznak és energiaszegénységgel járnak.

Az elméletnek, miszerint a méreganyagok felszívódnak a szervezetben, akár lehet is értelme. Hiszen a végbélkúpokkal is hamar juttatunk gyógyszert a testbe – vajon a toxinok is ilyen gyorsan bejuthatnak a vérkeringésbe a vastagbélen át?

Úgy fest mindenesetre, hogy a méreganyagok főként az idegrendszerre gyakorolnak hatást. Mi a bizonyíték? A bél reflexei kihatnak az egész idegrendszerre. A székrekedésből adódó számos tünet kiiktatható a beöntéssel, s ha utóbbi igaz, valószínűleg a béltisztításnak is ugyanaz a hatása.

Mi a természetes béltisztítás célja?

A fő cél a bél megtisztítása a nagy mennyiségű stagnáló, potenciálisan mérgező hulladékanyagoktól, melyek a bélfalakon megtapadtak. Ha elvégezzük a műveletet, növeljük szervezetünk vitalitását.

Az egyéb kitűzött célok a mentális képességek-, az immunrendszer javítása, a fogyás, valamint a vastagbélrák kockázatának csökkentése. A béltisztítást már korábban tanulmányozták néhány egészségügyi problémával kapcsolatosan, a többi között a széklet inkontinencia vagy bélszivárgás, a sztómások ellátása kapcsán (amikor sebészi kapcsolatot hoznak létre a belek és egy testen kívüli pont között), de a kolonoszópia során bekövetkezett görcsökkel, a kábítószermegvonással kapcsolatosan is. Végeztek vizsgálatokat a bélműtétek előtt és közben.

Az esetek többségében ugyanakkor egy igazán minőségi kutatást sem végeztek, amely egyértelműen kimondhatná, hogy a vastagbéltisztítás hasznos vagy sem.

Szükség van-e rá?

Vajon a bélmozgások kielégítőek ahhoz, hogy megtisztítsák a beleket, vagy szükséges a béltisztítás? Máig nem világos. Azt tudjuk, hogy a szervezet önállóan képes az alábbi műveletekre:

 • A természetes baktériumok a bélben méregtelenítik az ételhulladékot.
 • A máj szintén semlegesíti a méreganyagokat.
 • A nyálkahártya a vastagbélben képes távol tartani a nemkívánatos anyagokat attól, hogy bejussanak a vérbe és szövetekbe
 • A vastagbél „levedli” a régi sejteket minden 3. napon, meggátolva a káros anyag felhalmozódását
 • A bélmozgások normál mennyisége személyenként változó
 • Ha nő a bélmozgások száma, az nem segíti elő a fogyást. Ennek oka, hogy a szervezet elnyeli a legtöbb kalóriát, mielőtt az elérne a vastagbélbe.

Vannak-e kockázatai a béltisztításnak?

A „természetes” megnevezés nem feltétlen egyenlő a biztonságossal. A procedúrák hatékonysága, biztonsága és tisztasága nem garantált. Ha béltisztító terapeutát keresünk, érdemes engedéllyel ellátott szakemberhez fordulnunk. Orvosunkkal sem árt konzultálnunk arról, szükséges lehet-e számunkra ez a művelet.

A béltisztítással járó rizikó annál nagyobb, minél többször veti alá ennek magát az ember. A hasonló procedúrák – így a beöntés –felülvizsgálata azt mutatja, hogy a súlyos hatások esélye kicsi, ha valóban hozzáértő szakember, megfelelően beállított műszerekkel végzi a műveletet.

Potenciális mellékhatásai azonban lehetnek. Közéjük sorolható a hányás, hányinger és görcsök; tapasztalható szédülés, vízhiány jelei jelentkezhetnek; ásványi egyensúlytalanság léphet fel; a művelet megzavarhatja a gyógyszerek felszívódását azon a napon, amikor végzik; felléphet bélperforáció, fertőzés; a hasznos bélflóra kimerülhet, ha csak nem pótolják (probiotikumokkal).

Allergiás reakció is jelentkezhet, amennyiben a terapeuta valamilyen anyagot ad a vízhez a béltisztítás során. Vastagbélöntözésre alkalmas kiegészítőket és hashajtót sem szabad sokáig használni. Irritálhatja vagy felboríthatja a jó baktériumok egyensúlyát a bélben, gátolhatja a normális bélműködést.

Kerüljük a béltisztítást, ha az alábbi állapotok fennállnak esetünkben:

 • Diverticulitis
 • Colitis ulcerosa
 • Crohn-betegség
 • Súlyos aranyér
 • Daganatok a végbél és a vastagbél táján
 • Közelmúltban végzett bélműtét
 • Szívbetegség vagy vesebetegség, hacsak az orvosunk nem támogatja a béltisztítást.

Mit tehetünk a belek egészségéért?

Annak, hogy mit eszünk, jelentős hatása van a belek egészségére. Nagymértékben csökkenti a vastagbélrák esélyét, javítja általános egészségügyi állapotunkat.

Érdemes növelni az oldható és oldhatatlan rostok jelenlétét, ezzel számos gyomorproblémán segíteni tudunk – beleértve a székrekedést, a diverticulitis-t, de a rák kialakulásának esélyét is csökkentjük. Naponta 20-35 gramm rostot ajánlott elfogyasztani. Ha nem vagyunk gluténérzékenyek, a gabonafélék, így a teljes kiőrlésű gabonák, valamint az oldható rostok, így a korpa, gyümölcs, zöldség, zabpehely mind remek rostforrások.

Fogyasszunk sok folyadékot, de alkoholt csak mértékkel.  Ne dohányozzunk és ne fogyasszunk sok vörös húst. S természetesen igen fontos 50 éves kor felett rendszeresen megvizsgáltatnunk magunkat, hogy megelőzzük a vastagbélrák kialakulását – ha orvosunk javasolja, akkor akár korábban is.

Forrás: Napidoktor.hu