Mik a vastagbélrák tünetei?

A vastagbélrák a második leggyakoribb ráktípus, amely évente többszázas nagyságrendben szedi áldozatait csak hazánkban. Hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene?

A vastagbélrák (Neoplasmamalignumintestinicrassi vagy Carcinoma Coli) az egyik leggyakoribb ráktípusnak számít hazánkban is. Férfiaknál gyakoribb, mint nőknél, elsősorban a 60-80 éves korosztályt érinti, de az utóbbi években a fiataloknál is egyre gyakoribb.

Hogyan alakulhat ki a vastagbélrák?

A rosszindulatú daganat a vastagbél mirigyhámjából alakul ki. Kinövéshez hasonló, a bél nyálkahártyájának fekélyesedését is okozhatja. A vastagbél legutolsó, hatvan centiméter hosszú szakaszán alakulnak ki legsűrűbben a rákok. Az ún. kolorektális ráktípusok a vastagbél és a végbél daganatai.

A vastagbélrák kialakulása miatti szövetszaporulat meggátolhatja a béltartalom továbbítását, akár teljesen meg is akadályozhatja. A rák a nyálkahártya után a teljes bélfalra is átterjed, érinti a nyirokcsomókat a környezetében, majd a környező szervekre is átterjedhet – ha eléri a hashártyát, akkor szóródik, előidézve a carcinosis-t (diffúz elváltozás). Leggyakrabban a májban képez áttétet a távolabb levő szervek közül.

Hogy mi a vastagbélrák kialakulásának valódi oka, az máig nem ismert. Hozzájárulhat az elrákosodáshoz, ha a tápcsatornának vannak rendellenességei. Érdemes tudni, hogy a különféle emésztőrendszeri problémák, panaszok kezelése nagyon fontos a megelőzésben – ezek ugyanis (főként a gyulladásos megbetegedések) ha nem kezeltetik őket, szintén kicsúcsosodhatnak vastagbélrákban.

vastagbelrak1

Kockázati tényezőként fel kell sorolni a Crohn-betegséget, a vastagbél krónikus gyulladásos megbetegedéseit (ColitisUlcerosa), igen sok esetben ezekből alakul ki később a rák. Örökletes tényezők szintén hozzájárulhatnak a vastagbélrák jelentkezéséhez – a polipok kialakulása nagymértékben fokozza a rizikót.

Ezek egyes esetekben nem véletlenszerűen alakulnak ki, hanem örökletes tényezőknek köszönhetően. Ha a családban már előfordult polip, akkor van esély rá, hogy a többi családtagnál is kialakuljon – azoknál a nőknél is jellemzőbb a vastagbélrák kifejlődése, akik korábban mellrákkal, méh-vagy petefészekrákkal küzdöttek.

A vastagbélrák tünetei

Sajnos, a vastagbélrák jelei sem feltétlenül ismerhetők fel abban a korai szakaszban, amikor a leghatékonyabban gyógyítható a betegség. Nagyon fontos figyelni az apróbb jelekre, amelyek árulkodóak lehetnek!

A vastagbél daganat stádiumai

A vastagbélrák tünetei közé sorolhatók az étvágytalanság; a beteget székrekedés vagy hasmenés kínozza, megváltozhat a székletürítés ritmusa. Görcsös hasi fájdalmak jelentkezhetnek, a panaszok okára viszont nem tudunk magyarázatot adni. A rák jele lehet az is, ha a széklet véres (és nem aranyérről van szó).

Fokozatosan vérszegénység alakulhat ki a vérzés miatt és bélelzáródás jelentkezhet. Ezen kívül tapasztalhatóak a szinte minden ráktípusra jellemző általános tünetek: a beteg fogyni kezd, nincs étvágya, gyengének, fáradékonynak érzi magát, közérzete cseppet sem a régi.

vastagbelrak1

Bármilyen emésztőrendszeri panaszra vagy székletürítéssel kapcsolatos változásra, illetve ok nélküli gyengeségre és fogyásra figyelmeztető jelként tekinthetünk, mindegyik lehet a rák jele! A vastagbélrák tüneteként jelentkezhet hőemelkedés és a láz is. Az áttétek természetesen további tüneteket okozhatnak.

A vastagbélrák kezelése

Mindenesetre, ha fennáll a betegség gyanúja, azonnali kivizsgálás szükséges! A rák megállapítása során a pácienst szóban kikérdezik arról, milyen panaszokat tapasztal, majd a kolonoszkópia (vastagbél-tükrözés) segítségével az orvos teljes képet kap arról, hogyan működik a vastagbél, és lehetőség van biopsziával szövettani mintát is venni.

Ez segítség lehet akár a polipok eltávolításában is. A bél fizikális vizsgálatával (rektális digitális vizsgálat) valamint szigmoidoszkópiával is történhet a bél ellenőrzése, de akár röntgenfelvételen is követhető. Ilyen esetben ún. irrigoszkópiát alkalmaznak.

A vizsgálat és a szövetminta elemzése fényt derít a betegségre, valamint arra is, hogy a vastagbélrák melyik stádiumban van.

A választott kezelés függ a stádiumtól, attól, hogy mekkora a daganat mérete, hogyan helyezkedik el és, mint minden betegségnél, fontos a beteg általános egészségügyi állapota is. A vastagbélrák kezelése során a kisebb daganatok eltávolítását endoszkóposan végezhetik, ám ha nagyobb méretűről van szó, a daganatos bélszakaszt mindenképp műtéti úton kell eltávolítani. Ha ez megtörtént, szükséges a bél folytonosságának visszaállítása – nem mindig van rá mód.

Ilyenkor a orvosok a hasfal irányában új bélnyílást hoznak létre, átmeneti vagy állandó jelleggel (ez a sztóma).Az operációt sugárkezeléssel és kemoterápiával is kombinálhatják. A sugárkezelés során a ráksejteket irányított röntgensugarak segítségével pusztítják el.

mucotherapytabletta1

A módszert alkalmazhatják műtét előtt a daganat méretének csökkentéséhez vagy operáció után az esetleg megmaradt ráksejtek elpusztítására. Külső sugárforrás mellett sokszor van lehetőség belső sugárforrás használatára is. A kemoterápia során infúzióban vagy injekcióban különféle gyógyszereket juttatnak a szervezetbe, melyek a ráksejteket pusztítják, illetve gátolják a szaporodásukat. Immunterápiát is alkalmazhatnak, melynek során a daganatot éltető érhálózatot sorvasztják el.

Meg lehet előzni a vastagbélrákot?

A vastagbélrák megelőzésében rendkívül fontos a táplálkozás. Olyan étrendet kell követni, amely a rostban gazdag ételeket tartalmaz. Ezek ugyanis a bél mozgását ösztönzik. Nem tesznek jót azok az ételek sem, amelyeket füstölve készítenek.A cigarettát le kell tenni, az alkoholfogyasztást minimálisra csökkenteni vagy elhagyni. Ha minden szabályt betartunk is, panaszok esetén érdemes időben orvoshoz fordulni!

HCWELTH1



Forrás: