Mennyi fehérjére van pontosan szükségünk? 2022-07-07 Blog, Diéta Megosztás: Tweet A fő táplálékcsoportok közül manapság rossz idők járnak a szénhidrátra. Ami pár évvel ezelőtt a zsír volt, az most a szénhidrát: a főellenség! A zsír, azaz a jó zsírok elkezdtek visszaszivárogni étrendünkbe, tudjuk, hogy szükségünk van rájuk, de csak mértékkel. A szénhidrátok terén még nem jutottunk el erre a felismerésre, így igyekszünk az egyszerű cukrokat teljesen kiirtani, de az összetetteket is minimalizálni. És akkor hogyan szerzünk elég energiát? Fehérjéből! Foto:pixabay.com A sovány fehérjék vették át az uralmat az egészséges diétákban, reggelire omlett, ebédre csirkemell egy kevés rizzsel, uzsonnára túrókrém és edzés után fehérjeturmix. Azt hisszük, szépen szálkásodunk, egészségesek és fittek leszünk – pedig fehérjéből is megárt a sok! Egy kis tudomány A fehérjék olyan szerves makromolekulák, amik aminosavláncokból állnak. Az emberi szervezetben húszféle aminosav fordul elő, ebből tízet képes testünk is előállítani, a másik tízet viszont kívülről kell bevinnünk – ezek az esszenciális aminosavak. Amiben mindezek megtalálhatók, azok a teljes értékű fehérjék, ezek általában állati eredetűek. De ha a növényi eredetű, nem teljes fehérjéket okosan kombináljuk, ugyanúgy hozzájutunk a szükséges aminosavakhoz. Sensa diéta – éhségcsillapító illatok Mennyi az annyi? Egy felnőtt nő számára testsúlykilogrammonként 1 gramm fehérje elegendő egy nap. Tehát egy 60 kg-os nő 60 gramm fehérjét fogyasszon – ha szeretné, hogy súlya, izomtömege stagnáljon. Szigorúbb diétánál, fokozottabb edzésnél fel lehet ezt emelni 1,2-1,5 gramm/testsúlykilogrammra, de ennél többet felesleges: megterheli szervezetünket a fehérje lebontása, ráadásul ennyi nem is hasznosul. És azt se felejtsük, hogy a fehérje is tartalmaz kalóriát, méghozzá ugyanannyit, mint a szénhidrát: 1 gramm 4,1 kcal-t! Ezért tartsuk szem előtt a táplálkozás legfontosabb elvét: a mértékletességet. Egyik tápanyagcsoportot se vigyük túlzásba, étkezzünk kiegyensúlyozottan és változatosan! Forrás: Hirado