Megszállottan végveszélybe: drunkorexia és diabulimia

Pár évvel ezelőtt még az anorexiáról és a bulimiáról is csak elvétve hallottunk, ma azonban már számos egyéb táplálkozási zavar is létezik. Hallott már drunkorexiáról és a manorexiáról?

Az anorexia, tehát a kóros soványság és a falási rohamokkal járó bulimia mellett manapság elkezdték emlegetni a drunkorexiát, a manorexiát és a diabulimiát is. Utóbbiak ugyan még nincsenek annyira a köztudatban, elnevezésük sem hivatalos. Az azonban tény, hogy az anorexia és bulimia alá tartozó táplálkozási zavarok – a nők egy százaléka, a férfiaknak pedig még kevesebben tapasztalják meg életük során.

Az alkoholfogyókúra

A drunkorexia, ahogyan a neve is elárulja, azon alapul, hogy az illető alkohollal ? és csak azzal ? próbál kilókat leolvasztani magáról. Az ételeknek pontszámokat adó fogyókúrákat veszi példának, bizonyos számnál több mennyiséget nem fogyaszthat. Csakhogy az ilyen diétát kitaláló fogyózó ezt a módszert az alkoholra alkalmazza. Inkább ételt nem esznek, de az esti italozásról nem tesznek le.  Egy nagy pohár borral igyekeznek a kalóriaszükségletet fedezni, amely egy nem túl nehéz ebédnek felel meg.  Az alkohollal ráadásul telítettség érzet is kialakul.13783A drunkorexia nagyon veszélyes: italozás és étkezési zavar együtt. Az itallal nem jut értékes tápanyagokhoz az illető, mivel nem eszik, az alkohol jobban hat rá, és egy-egy pohár borral lényegében üres kalóriát visz be a szervezetébe.  Sokkal többet lehet elérni a diéta során könnyebb ételek fogyasztásával és néha alacsonyabb kalóriát tartalmazó alkohollal.

A férfi hiúság példája

A manorexia lényegében az anorexia férfi változata. Önértékelési zavar áll többnyire a hátterében. A problémát súlyosbítja, hogy manapság minden azt sugallja, egy elfogadható, szép test úgy néz ki, mint a tévében és az újságokban látható ideálok. Az erősebbik nem 10 százalékánál fordul elő, és hasonló a női változathoz. A manorexiás is elutasítja az ételt, és ezzel egyre kevésbé tudja fenntartani normális testsúlyát. Drasztikus változtatásokat visz véghez táplálkozási szokásaiban. 13784Csakhogy a férfiaknál kevésbé észrevehető, hiszen erősebb izomzatuk miatt a fogyás először nem olyan látványos. Mégis veszélyesebb, hiszen a nők zsírt, a férfiak viszont izmot is veszítenek.  Van, aki a zavart edzéssel igyekszik kompenzálni. Ezért kezdetben nem is tűnik úgy, mintha bármi gond lenne az egészségével.

Az édes karcsúságra vágyók

A diabulimia talán mindegyik közül a legsúlyosabb étkezési rendellenesség. A diétázó a cukorbetegeknek való inzulinnal igyekszik megszabadulni fölös kilóitól. Alkalmazza olyan, aki valóban diabéteszes, de teljesen egészséges nőknél is előfordul. Inzulinadagokkal trükközve próbálnak kilókat leadni, úgy, hogy – mivel tudják, a nem megfelelően kezelt cukorbetegség fogyást eredményezhet -, nem az előírt inzulin-mennyiséget adják be maguknak, hanem kevesebbet. A vércukorszint nő, de kiürül a vizelettel a szervezetből, és a kalóriák is fogynak. Csakhogy a cukorral vizet is veszít a szervezet, gyors fogyást okozva.13785Az efféle módszerrel diétázóknak azonban tudniuk kell, hogy akár halálos veszélybe is sodorhatják magukat. Nem véletlenül van előírva, hogyan kell az inzulint használni. Ha nem megfelelően adagoljuk, magasabb lesz a vércukorszint, nagyobb a fertőzések lehetősége, megnőhet a diabetikus ketoacidózis előfordulásának száma ? azaz, amikor az illető legyengül, gyengülnek a reflexei is, hány, ágybavizel, zavarodott, kómába is eshet. Többször kell majd kórházban kezelni, arról nem beszélve, hogy nagyobb eséllyel fordulhat elő szem-, vese-, idegrendszeri megbetegedés és szívbetegség.

Feltűnő lehet, hogy a diabulimiás ugyanannyit eszik, mint egyébként, mégis fogy.  Fáradékony azonban, gyakran szomorkás, sokat foglalkozik a testsúlyával. Kevésbé észrevehető, de gyakran kell vizelnie, és a menstruációja is elmaradhat. Vércukorszintje megnő, gyakran fordul elő nála diabetikus ketoacidózis. Ha bármelyik problémát gyanítjuk ismerősünknél, barátunknál, nagyon fontos, hogy segítsünk rajta! A táplálkozási zavarok és a diabulimia végeredménye ugyanaz ? ha későn fedezik fel a bajt, sajnos halállal végződhet.

Forrás: