Lehet akaraterő nélkül is fogyni? – Pár apró trükk és akár két ruhaméretnyi súlyvesztés

Egyszerűbb apró változtatásokkal trükközni ahelyett, hogy akaraterőnket tennénk próbára. Az a diéta is egészséges lehet, amelyért nem dolgozunk annyira keményen.

Brain Wansink, a Cornell University ételkutató szakembere szerint az emberek 90 százaléka számára az evés nem egy tudatos tevékenység: túlságosan hektikus az életvitelünk, az akaraterő pedig szinte nem létező fogalom lett. Slim by Design: Mindless Eating Solutions for Everyday Life című könyvében azzal is foglalkozik, hogyan tekintsünk a fogyásra egy megtervezett folyamatként. A szerző tanácsaiból válogattunk.

fogyás, diéta

Fotó: 123rf.com

A Shred-diéta azt ígéri, hat hét alatt két konfekcióméretnyit lehet fogyni – éhezés nélkül, sőt úgy, hogy a diétázó jóformán egész nap folyamatosan eszik. Ha a konyhán keresztül jutunk el a szobánkba, többet fogunk enni, mint azok, akik ki tudják kerülni a konyhát. Nem kell elköltöznünk, de a tudatosság itt is segíthet.

A szerző és kutatótársai sokáig figyelték a svédasztalos étkezési szokásokat. A vékonyabbak végignézték a teljes kínálatot és csak utána választották ki a számukra legszimpatikusabb fogásokat. A súlyosabbak azonnal felkapták a tálcát és elkezdték szedni rá az ételeket a sor elejétől kezdve. A vékonyabbak a szedőasztaloktól távol ültek le, elfordulva azoktól. A teltebbek nem így tettek.

Ha az ételnek ugyanolyan színe van, mint a tányérnak, akkor nagy eséllyel többet szedünk rá. Ha kevesebbet akarunk enni, vagy vegyünk új tányérokat, vagy figyeljünk a színkombinációra: a fehér tányérról evett rizs, tészta és krumpli nem mindig szerencsés. Az is segíthet, ha kisebb tányérokat használunk.

Ne hagyjunk semmit a konyhapulton. Azok, akiknél a reggeli zabpelyhek és hasonló termékek a pulton kaptak helyet, tíz és fél kilóval nyomtak többet.

zabpehely

fotó:pixabay.com

 

A kutatók azt is megfigyeltek, ha csomagolt ételt (chipsek, édességek, levesek) vásárolunk – vegyünk bármennyit is belőle – vásárolunk, a fele elfogy az első héten. Megoldás, ha csak egészséges ételeket vásárolunk, vagy a konyhától távol tároljuk ezeket.

evés, étkezési zavar, chips

Fotó: 123rf.com

Figyeljünk arra, hogy az étlapon hogyan írják körül az ételt. Általában ha feltüntetik, hogy az étel vajas, az 102 kalóriával jelent többet, mintha nem írnák oda; ha ropogós, az 131 kalóriával több – és így tovább.

Ha bevásárlás közben éhesek vagyunk, rágózzunk , ajánlják a kutatók. Akik így tesznek, 7 százalékkal kevesebb készételt vesznek, mint azok, akik nem.

Ismerjük meg az érrendszer erősítő diétát

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.