Klasszikus bécsi tányérhús

A tányérhús Ferenc József egyik kedvenc étele volt, és a császári asztalra a zöldség mellé került a tormával ízesített tejfölös almamártás.

Hozzávalók 6 személyre:

– 1 marha fartő, kb. 2 kg (enyhén zsíros)

– kb. 0,75kg marha csont

– 3 sárgarépa

– 3 petrezselyemgyökér

– 1 kisebb zeller

– 1 fej vöröshagyma

– 2 babérlevél

– kb. 10 szem egész bors

– 2 borókabogyó

– metélőhagyma a tálaláshoz

recept_doboz13

Elkészítés:

Töltsön fel egy nagy edényt kb. 5 liter hidegvízzel. Mossa meg a csontot és forralja gyöngyözve. Tisztítsa le a húst az inaktól és az esetleges bőrtől, de a zsírréteget hagyja rajta. A babérlevéllel, borssal és borókabogyóval tegye a marha fartőt a vízbe és továbbra is gyöngyözve főzze 2-2 és fél órán át. A habot és zsírt a felszínéről a rendszeresen szedje le.

A hagymát hámozás nélkül, félbevágva süsse egy serpenyőben (zsíradék nélkül), amíg a felülete sötétbarna nem lesz. Aprítsa a zöldségeket nagyobb darabokra és adja a hagymával együtt a húshoz. Főzze lassú tűzön újabb egy órán át, amíg a hús omlósan puha nem lesz (egy villával végezzünk húspróbát).

Vegyük ki a húst és szűrjük le a levest, majd tálalásig tegyük vissza a húst.

Fontos: amíg a hús a levesben van, ne adjunk hozzá sót, mert megbarnul és kiszárad.

Szeleteljük fel a húst és meleg tálon tálaljuk, öntsünk rá egy kevés levest és sózzuk ízlés szerint, díszítsük metélőhagymával.

Köretként ropogósra sült burgonyát, metélőhagyma-mártást és almás tormamártást kínáljunk mellé.

Főzési idő: a marha minőségétől függően, 3-3 és 1/2 óra

Forrás: