Készítsünk magunknak ízesített vizet! 2021-03-22 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet Amióta rendszeresen futok, több vizet iszom. Bár a víz a maga egyszerűségében tökéletes szomjoltó sport közben, az egészséges ízesített változat még egy kicsit tökéletesebb. Hogyan készítsünk ízesített vizet? Nincs futás ivás, vagyis folyadékpótlás nélkül. Na, nekem ez okozza a legnagyobb nehézséget, illetve kihívást. Eleget inni. Normál, hétköznapi üzemmódban sem vagyok képes annyi folyadékot magamba tölteni, amennyi a minimálisan elfogadott lenne, futás közben és főleg után pedig ennek a mennyiségnek a többszörösét kéne meginnom. Nekem ez felér egy kínzással. A minap, amikor vásárláshoz készülődve benyúltam a hűtőbe, hogy a táskámba tegyem a boltban vett ízesített vizet, nehogy felforrjak az aszfalton a kánikulában, eszembe ötlött, hogy miért is nem ilyet viszek futáshoz. A válasz igen egyszerű: mert mindennapi fogyasztáshoz drága és amúgy is ipari. De a kérdés csak nem hagyott nyugodni. Feltúrtam a netet és rájöttem, hogy nincs egyszerűbb, mint egészséges ízesített vizet készíteni otthon friss gyümölcsökből, zöldségekből és zöldfűszerekből. Az ízesített vizek készítésénél a legfőbb szabály, hogy nincs szabály. Mindenkinek magának kell kitapasztalnia, melyik hozzávalóból mennyi kell, hogy az ízlésének legmegfelelőbb szomjoltót kapja. Foto:123rf.com A legjobb hatást akkor érhetjük, ha a felhasznált gyümölcsöket kicsit összepréseljük, hogy minél jobban ki tudják engedni a levüket, a zöldfűszereket pedig a kezeink között óvatosan összemorzsoljuk a fokozott ízhatás kedvéért. Ha összeválogattuk a gyümölcsöket és fűszereket, öntsük nyakon őket friss vízzel és tegyük a hűtőbe az üveget néhány órára, hogy kellően összeérjenek az ízek. Minél hosszabb ideig áznak a hozzávalók a vízben, annál intenzívebb, karakteresebb lesz a vizünk ízvilága. Citrusok használata esetén érdemes meghámozni a gyümölcsöt, így elkerülhetjük a vízben felbukkanó kesernyés ízt. Ha levendulavirágot vagy színes egész borsot használunk ízesítéshez, érdemes teatojást használni a későbbi kellemetlenségek – amelyeket az apró, úszkáló fűszernövények okozhatnak – elkerülése végett. A vizelet színe általában egységes sárga, amely azonban az átlátszótól a barnásig számtalan árnyalatra válthat. Betegségek, fertőzések állhatnak a háttérben. Barna? Sárga? Átlátszó? A vizelet színe megmutatja a betegségeket A házi készítésű ízesített vizek körülbelül egy hétig állnak el a hűtőben, légmentesen zárodó palackban. Nyugodtan utántölthetjük az elfogyasztott folyadékot, de ne felejtsük el, hogy a gyümölcsöket és a fűszereket is érdemes pótolni, frissíteni. Egy hét után inkább készítsünk új adagot friss hozzávalókból. Variációk ízesített vízre Nagyon sokféle párosítás létezik, nekem öt fő kedvencem van. grapefruit-narancs-citrom-lime-friss mentalevél kiwi-uborka grapefruit-rozmaring friss gyömbér-körte-vanília rúd-egész fahéj uborka-friss mentalevél Ha szeretél más ízkombinációkat is kipróbálni, íme néhány ötlet: szőlő-citrom-petrezselyem eper-citrom-friss bazsalikomlevél narancs-áfonya sárgadinnye-friss bazsalikomlevél áfonya-levendula alma-egész fahéj görögdinnye-jalapeño őszibarack-egész vaníliarúd málna-rózsaszirom mango-friss mentalevél sárgarépa-friss gyömbér-citrom-alma meggy-citrom-friss mentalevél narancs-egész fahéj-friss gyömbér ananász-friss mentalevél eper-egész vaníliarúd őszibarack-levendula vérnarancs-friss mentalevél eper-friss rozmaring őszibarack-friss zsálya Forrás: https://napidoktor.hu/index