Karácsony és szilveszter utáni tünetek? Mikor gondoljunk hisztamin intoleranciára?

Előfordulhat, hogy nem csak a túlevés miatt érzi rosszul magát az ünnep utáni napokban. Hisztamin intolerancia esetén többek között a halak, savanyú káposzta, mák, dió és néhány alkohol is panaszokat okozhat. Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa  elmondta, hogy milyen tünetek kapcsán gyanakodjunk.

Fotó: 123rf.com

Ezért jelentkeznek a tünetek

Hisztamin a szervezetünkben található, valamilyen külső hatásra szabadul fel a sejtekben. Táplálkozásunkkal is tudjuk befolyásolni, hogy mennyi hisztamin szabadul fel. Egyes élelmiszerek hisztamin tartalma magas, más élelmiszerek pedig a szervezet hisztamin termelését fokozzák, de léteznek olyan ételek, ill. gyógyszerek is, amelyek a hisztamin lebontását akadályozzák meg.

 

Az eredmény minden esetben az, ha ilyen ételeket fogyasztunk, a hisztamin mennyisége megnő a szervezetben. A problémát azonban nem önmagában ez jelenti, hanem az, hogy ha valakinél nem áll rendelkezésre elegendő, a hisztamin lebontását végző diamino-oxidáz (DAO) enzim. Ezt az állapotot nevezzük hisztamin érzékenységnek, vagy hisztamin intoleranciának.

savanyú káposzta

Foto:pixabay.com

Hisztaminban gazdag karácsonyi menü?

Az ünnepek alatt sok olyan élelmiszert fogyasztunk, amelyek felerősítik a hisztamin intolerancia tüneteit. A hagyományos menü részei a halak, az érett, penészes és füstölt sajtok, valamint a füstölt húskészítmények, a savanyú káposzta, a mák, a dió, a mogyoró, a csokoládé, a tojásfehérje és a fahéj. Az alkoholok közül különösen a pezsgő és a vörösbor rontja a hisztamin érzékenyek állapotát. A felsorolt ételek mellett további élelmiszerek is kerülendők a hisztamin diéta során, ezekről dietetikus tud bővebb tájékoztatást adni, az orvosi kivizsgálást és diagnózist követően.

 

A hisztamin intolerancia tünetei

A tünetek valóban igen sokfélék lehetnek. A légúti panaszoktól kezdve az emésztőrendszeren át az izmokat és a csontozatot is érintheti. A hisztamin intolerancia tünete lehet orrfolyás, orrdugulás, szívritmuszavar, magas vagy alacsony vérnyomás, hőhullám, az arc kipirulása, csalánkiütés, ekcéma, viszketés, fejfájás, hangulati ingadozás, hányinger, puffadás, hasi görcsök, hasmenés, izom- és ízületi fájdalom.

 

Dr. Németh Alíz elmondta, hogy ha valakinél ezek közül több is jelen van egy időben, vagy a tünetei ugyan egy típusba sorolhatók, egy szervhez köthetők, de ott a szakorvos nem talált eltérést, akkor érdemes gasztroenterológussal is konzultálni, illetve a kivizsgálás során a hisztamin intolerancia lehetőségére is gondolni.

 

A hisztamin intolerancia tünetei nem múlnak el a pollenszezon végével

 

Forrás: Budai Allergiaközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.