Jó nekünk a jeges tea?

El tudjuk képzelni, hogy sült krumpli és hamburger mellé forró teát igyunk? Ugye, nem. Ehhez a kombinációhoz nem illik a meleg tea, de a jeges változat igen – vajon jó választás-e?

A jeges tea számos ízben és változatban kapható. Az évtizedek során különböző receptek alakultak ki, melyekkel egészségesebbé tették a teát, és bár nem olyan friss és egészséges, mint a meleg tea, jóval biztonságosabb, mint a szénsavas üdítők. Rendelkezik a normál tea minden ismert előnyével, de kisebb mennyiségben. Lássuk kicsit közelebbről, miért érdemes vagy éppen nem érdemes az Ice tea fogyasztása.

Az Ice tea előnyei

1. Az édesítés nélküli jeges tea sokkal egészségesebb, mint a cukrozott. A jeges zöld tea a normál tea valamennyi előnyét biztosítja, csak éppen hideg.

2. Frissítő ital – különösen nyáron és nehéz munka után előnyös. Szavazzunk rá, a szénsavas üdítőitalokkal szemben!

3. A jeges tea antioxidánsokat tartalmaz, amelyek szervezetünknek hasznosak. Csökkentik a stroke és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, valamint a gyulladásos állapotok esélyét.

4. A teához hasonlóan segít a rossz lehelet és a plakkok elleni küzdelemben.

5. Az Ice tea előnye szintén, hogy magas vérnyomás esetén antibiotikumként működik.

6. Ha zöld jeges teát vagy oolong teát választunk, ezeknek több előnye van, mint a fekete teáknak. Ezek az Ice tea típusok hasznosabbak a fogyókúrázóknak és a fogszuvasodás kialakulását is megelőzik.

jeges-tea

Az Ice tea hátrányai

1. A jeges tea tartalmaz oxalátokat, mely növeli a vesekövek kialakulásának esélyét, amennyiben felhalmozódik a szervezetben. Vagyis, a túl sok Ice tea fogyasztás növekvő kockázattal jár, mert testünk képtelen lesz egy idő után lebontani a felesleges oxalátot.

2. Az üveges Ice tea hátránya, hogy kevesebb tápanyaggal kerül forgalomba, mint a frissen főzött jeges tea – az aktív összetevők ugyanis sokkal kisebb mennyiségben vannak jelen a palackozott változatokban.

3. A palackozott Ice tea több kalóriát is tartalmaz, mint a frissen főtt. Miközben a meleg teában alig van kalória, a jeges tea 82-88 kalóriát biztosan magában foglal.

4. Lényegesen kisebb az egészségünkre előnyös összetevők aránya a jeges teában, mint a normál teában.

Nem túl nagy a különbség ugyanakkor a kettő között – vagyis, összességében mondhatjuk, hogy a jeges tea biztonságos ital számunkra. Nyaranta, melegben a jeges-, hűvösebb időben a meleg változatot kortyolgassuk. Ha nem visszük túlzásba az Ice tea fogyasztását, ártalmas hatása nem lesz. Figyeljünk viszont arra, hogy a cukormentes változatokat igyuk!

Ha otthon készítjük, nagyobb lehetőségünk van egészséges jeges teát készíteni. Válasszuk alapul a zöld, fehér- illetve az oolong teákat, ezek a fekete teáknál jóval egészségesebbek. A koffeinmentes filteres teák is jók (számos ízesítésű létezik belőlük). 4-5 percig áztassuk a teafiltereket a maximális előnyökért! A 4-5 perces forralás felszabadítja a polifenolokat, ami hozzájárul a jó egészséghez. Édesítés nélkül vagy természetes édesítővel igyuk az Ice teát. Üdítő helyett jeges tea!

Forrás: