Ismered meg a japán matcha zöld teát!

Noha Japánban a matcha zöld tea hosszú évszázadok óta az egyik legkedveltebb teafajta, hazánkban kevesen ismerik. Ismerd meg te is a matcha tea történetét, elkészítési módjait.

Az évszázados hagyományokkal rendelkező matcha zöld tea a japán teaszertartás, a cha no yu teája, a japán teakultúra eszenciája. A teaút vége, a teák megismerésének, a természetes ízek elfogadásának, majd élvezésének utolsó állomása.

A matcha tea hagyománya

A könnyed ízvilágú, szinte virágillatú világoszöld tea őse a kínai Song dinasztia leveles teái között fogant. A matcha a V. század végén került Japánba, és gyorsan a helyiek kedvelt zöldteája lett.

Elkészítési módja az évszázadok során sokat módosult, de az eredeti matcha tea alapanyagául szolgáló teatermő területek, a termesztett teafélék, és végső soron maga az alapelv sem változott. Mióta leírások maradtak fenn a matcha alapanyagául szolgáló tea termesztéséről, az ezekhez kapcsolódó illusztrációk mesterségesen befedett teaültetvényeket ábrázolnak.

Valószínű, hogy az ültetvény befedése elsősorban a fagy elleni védekezést szolgálta az eredeti kínai területeknél valamivel hidegebb éghajlatú japán teaterületeken és csak később fedezték fel a mesterséges tetők másodlagos hasznát.

zold tea

Foto:123rf.com

A matcha zöld tea feldolgozása

Éppen a szélsőségesebb időjárásnak köszönhetően a teaszüret viszonylag későn kezdődik a kyotói ültetvényeken. A zsenge tearügyek három hét árnyékolás után bukkannak elő a hálóval fedett teabokrokon, majd a szelektív szedés és enyhe gőzölés után hónapokra ládákba kerülnek, elzárva a nedvességtől, fénytől és melegtől. Ezt követően malommal púderfinomságú porrá őrlik. A feldolgozás összes fázisa nagy tapasztalatot és odafigyelést igényel. A legkiválóbb rügyekből is csak akkor lehet kiváló match zöld teát készíteni, ha a közönséges keserűség nyomokban sem bukkanhat fel bennük.

A matcha tea elkészítése

Ha matcha zöld teát iszunk, megisszuk a púder finomságú porrá őrölt tealevelet, nem csak a levél levét. A legjobb kyotói matchák éppen ezért mind lágyak, de nagyon összetettek is egyben, természetes, “vad zöldkarakterrel, hosszantartó, intenzív utóízzel. Elkészítéséhez használjuk a hagyományos eszközöket, mint például a bambuszkeverőt, és az úgynevezett “chawan” matcha csészét. Ebben keverjük fel, végül ebből kínáljuk, és isszuk is matchát. A matcha zöldtea elkészítése előtt, ha már egy-két napja kinyitottuk a csomagolást, érdemes matcha szitával is fellazítani a dobozban egy idő után kis csomókká összeálló teaport. Így még lágyabb, zöldebb teát kapunk.

Foto:123rf.com

Kétféle matcha létezik

A japán matcha zöld teából alapvetően kétféle stílusú tea készíthető. Az édes, úgynevezett Usucha (“híg tea”) készítéséhez általában két chashaku (bambusz teás kanál) tea és 1dl víz jár. A vízzel megtisztított és előmelegített chawanba helyezzük a teát, majd körülbelül 80 fokos vízzel felöntjük. Ezt a bambuszkeverővel krémesre, habosra keverjük, nagyon ügyelve arra, hogy a tea felülete minél homogénebb simább habú legyen, nagy halszem buborékok nélkül. A japán matcha zöld tea másik változata, az inkább krémes Koicha (“sűrű tea”). Ennek elkészítése már nagyobb gyakorlatot igényel. Koichához 4-5 adagolókanál teát, és általában fél dl vizet használunk. A teaport kevés vízzel, lassú mozdulatokkal krémesre keverjük, ezután még egy kis vízzel felöntve tovább keverjük.

Hűsítőek a hőségben és az egészségedre is jótékonyan hatnak.

Nyári gyógyteák cukorbetegeknek

Azoknak is érdemes kipróbálniuk a matchát, akik a klasszikus teához szoktak, hiszen ez a japán teakülönlegesség a teázás egészen új dimenzióit nyitja meg, nem beszélve arról, hogy sokkal egészségesebb, mint a hazánkban ismert teafélék.

Forrás: https://napidoktor.hu/index