Így tudjuk a fogyás segítő bélbaktériumokat szaporítani

Nem érdemes a kalóriákat számolgatni, ha fogyni szeretnénk: a King’s College London kutatása szerint praktikusabb, ha vörösbort s csokoládét fogyasztunk inkább, és a beleinkben élő mintegy 1,8 kg baktériumot hívjuk segítségégül a súlycsökkentéshez.

Tim Spector professzor, a King’s College London munkatársa azon a véleményen van, hogy a gyomorban jelenlévő baktériumok aránya fontosabb, mint az, hogy pontosan mennyi kalóriát veszünk magunkhoz. Ha azonban megfelelően táplálkozunk, a jó baktériumok segítségével karcsúbbak maradhatunk. A megfelelő táplálkozás a szakember fogalmai szerint egész baráti: a sajt, a csokoládé, a tejtermékek, a magvak, a kávé és a vörösbor mind helyet kapnak benne.

vorosbor3

Foto:123rf.com

„Ha eddig még nem tudatosodott volna, kb. 1,8 kiló baktérium található meg az emberi gyomorban. Ezeknek egy része abban segít, hogy megfelelően tudjunk emészteni, míg más baktériumok a zsír tárolásáért és az étvágyért felelnek. Ha megfelelően táplálkozunk, magunk is tehetünk azért, hogy azok a jó baktériumok szaporodjanak el, amelyek segítenek abban, hogy karcsúbbak és egészségesebbek legyünk”

– mondja Spector professzor.

A változatosságban rejlik a kulcs

A szakember kutatásai azt mutatják, hogy minél változatosabban étkezünk, annál változatosabb lesz a szervezetünk mikróbája, aminek köszönhetően jobb egészségnek örvendhetünk.

„Ami azt illeti, hiába figyelmeztet sok háziorvos, hogy ne együnk túl sok sajtot, a rendszeres sajtfogyasztók körében kisebb az esélye a szívbetegségeknek, mint a sajt nélkül élőknél. A probiotikus joghurtokat is jó szívvel fogyaszthatjuk, mivel a megfelelő mikrobákat tartalmazzák, és jót tesznek a bélrendszernek”

– mondja Spector, aki szerint a csokoládé és a vörösbor mértékletes fogyasztása is rendkívül egészséges.

Egyszerű trükkök a jobb “biológiáért”

Léteznek különféle egyszerű trükkök, amelyek segítségével a szervezet biológiája meghekkelhető, vagyis olyan irányba terelhető, hogy hosszútávon jobb mikrobaktériumok termelődjenek. Íme, néhány pofonegyszerű módszer ezek közül:

  • Kiránduljunk sokat vízeséshez, patakhoz, folyóhoz! Itt negatív ionokban gazdag a levegő, ami képes arra, hogy semlegesítse a minket körülvevő baktériumokat és vírusokat.
  • Viseljünk kék fényt szűrő szemüveget munka közben! Kevesen tudják, hogy az ember belső órája a színhőmérséklet alapján működik, és a minket körülvevő monitorok kék fénye rontja a pihentető alvás esélyét.
  • Zuhanyozzunk hideg vízzel a reggeli kávézás helyett! A víz nem csak élénkíti a keringést, de egészséges stresszhormonokkal is ellát, amik koffein nélkül pörgetnek fel.

Mindez persze korántsem azt jelenti, hogy nyakló nélkül zabálhatnak a fogyni vágyók, inkább csak arról van szó, hogy amit eddig “jó géneknek” neveztünk, az inkább a bélflóra és a test tudatos befolyásolásáról szól. 

Kellenek a bélbaktériumok! – Top 3 tipp a bélrendszer egészségéhez

Forrás: Ízes Élet


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.