Kellenek a bélbaktériumok! – Top 3 tipp a bélrendszer egészségéhez

Miért nevezik második agynak?

Miért olyan fontosak a bélbaktériumok és hogyan állítható vissza a belekben a természetes egyensúly? Íme néhány hasznos tipp.

Nem véletlenül nevezik az emberi bélrendszert „második agyunknak”. A második agy, úgymond, a bélrendszerben levő enterális idegrendszer. Több mint 100 millió idegsejtből áll – amelyek folyamatosan kommunikálnak a fejben lévő aggyal. Ez az oka annak, hogy ha idegesek, zajlatottak vagy izgatottak vagyunk, gyomorfájdalom lép fel.

bélrendszer, gyomor

Fotó: 123rf.com

A tudósok bél-agy kapcsolatként említik a jelenséget, amely jelentős szerepet játszik fizikai és érzelmi egészségünkben. A bélrendszer és az agy a vagus idegen keresztül kapcsolódik össze, ami szintén felelős az üzenetküldésért számos szervnek – így a szívnek és a tüdőnek is.

Az üzenetek továbbításának és fogadásának egyik legfontosabb résztvevője a bél mikrobiom, amely mikroorganizmusokból áll – beleértve a gombákat, vírusokat és baktériumokat. Ezeknek a mikroorganizmusoknak a többsége jót tesz nekünk, segít a szervezetnek megemészteni az ételeket és szabályozza az immunrendszert is.

Fotó: 123rf.com

A mikrobiomban fennálló egyensúlyhiány azonban bizonyos betegségek kialakulásához járulhat hozzá – vagy befolyásolhatja azokat. Így például a szívbetegségeket, a cukorbetegséget, az elhízást, az emésztőrendszeri rendellenességeket – például az irritábilis bélszindrómát. De a mentális egészségi állapotokra is hatással lehet, így a depresszióra és a szorongásra.

A bél mikrobiom egészségét számos különböző tényező befolyásolja, a genetika, az életmód és az étrend azonban elsődleges szerepet játszik abban, hogy megfelelően működjön.

Szerencsére számos dolgot megtehetünk azért, hogy fenntartsuk és javítsuk a bélrendszerben az egészséges mikrobák egyensúlyát.

Ennek három egyszerű módja van.

1.Mozogjunk rendszeresen: tanulmányok szerint a testmozgás növelheti a bélben előforduló hasznos mikróbafajok számát.

2.Étrendünk legyen tápláló: válasszunk rostban gazdag, teljes értékű ételeket és kerüljük a túlzottan feldolgozott, magas zsír- és cukortartalmúakat, amelyek elpusztíthatnak bizonyos típusú, jó baktériumokat.

3.Alkalmazzunk probiotikus kiegészítőket.

A bélrendszer egészsége alapvető fontosságú ahhoz, hogy testünk és agyunk is rendben legyen. Soha ne tévesszük ezt szem elől, ha meg szeretnénk őrizni egészségünket!

A sok fehérje árthat a bélrendszernek?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.