A sok fehérje árthat a bélrendszernek?

A fehérjében dús, szénhidrátban szegény étrend mellett olyan változások jelentkeznek a bélrendszer, melyek hosszú távon hozzájárulhatnak a bélrák nagyobb kockázatához.

A vizsgálatba 17 elhízott férfit vontak be, akik három különböző diétát folytattak néhány hétig. Az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban közzétett tanulmányban a résztvevők anyagcseréjében bekövetkezett változást elemezték a szakemberek.

Mint Harry J. Flint kutatásvezető, az Aberdeeni Egyetem munkatársa elmondta, eredményeik azt mutatják, hogy a hosszabb távon alkalmazott nagy fehérje- és kis szénhidrát-, illetve rosttartalmú étrend emelheti a kolorektális daganatok kockázatát.

Az első étrenden egy hétig voltak a résztvevők, ebben napi 360 gramm szénhidrátot ehettek. Reggelire gabonafélét és tojást, ebédre szendvicset salátával, vacsorára pedig csirkét, halat, szóját és tésztát fogyasztottak. A kettes számú étrendet négy hétig folytatták, ez csak napi 22 gramm szénhidrátot engedélyezett.

husok12

A menüben reggelire tojás és bacon, ebédre és vacsorára pedig különböző húsok, zöldség és sajt szerepelt. A közepes szénhidráttartalmú étrendben, melyet szintén négy hétig folytattak, napi 181 gramm szénhidrát volt a 140 gramm fehérje mellett.

A kutatók minden egyes szakasz végén elemezték a résztvevőktől származó székletminták összetételét. Ennek során azt állapították meg, hogy a nagy fehérjetartalmú étrend esetén magasabb volt az N-nitrozo vegyületek szintje az anyagcsere melléktermékei között.

Ezen vegyületek magasabb szintjét korábban kapcsolatba hozták a béldaganatok nagyobb kockázatával.

Forrás: