Hasznos kukacok a sajtban

A nyű lárva-alak, mely különösen a légyféle rovaroknál fordul elő. Ismertető jele, hogy lábatlan. Kukacnak is nevezik. Egyesek ugrani is képesek, mások állatokban vagy növényekben élve károsak; ismét másoknak, rothadó anyagokkal táplálkozva, fontos szerepük lehet különböző betegségek átvitelében.

Az emberekre, élőlényekre káros férgek mellett vannak hasznos kukacok, például a sajtlégyé, amely kulináris ízt ad sokak kedvenc csemegéjének.

Foto:123rf.com

A kukac egy féreg azonban nemcsak undorító élőlény, amelytől irtózni kell, hanem esetenként hasznos táplálék lehet ínyencek számára. A napidoktor.hu gasztro szakértője,  Tóth Elemér elmondta, hogy például az olasz (szardíniai) eredetű Casu Marzu sajt különlegessége, hogy a sajtguriga tele van nyüvekkel. Nyolc milliméter hosszú, áttetsző kis nyűlárvák táplálkoznak a zsíros juhtejből készült sajtban, szivacsos struktúrát képezve. Közben a  lárvák kiválasztanak egy fehéres folyadékot is, amit az olaszok “lagrimá”-nak, azaz könnycseppnek neveznek és ez a fehér színű váladék ad egy édeskés zamatot az amúgy erős ízű sajtnak.

Foto:pixabay.com

A sajtlegyek azok, amelyek tojásaikat rakják a sajtba, egy nőstény sajtlégy több, mint 500 petét tud lerakni egyszerre. A peték kikelnek és elkezdik beenni magukat a sajtba. Az emésztésükből származó savak tovább bontják a sajtban található zsírokat, amitől az omlós puha lesz. A szardíniaiak úgy tartják, hogy nem szabad az olyan sajtot elfogyasztani, amiben a lárvák elpusztultak. Emiatt csak élő lárvákkal együtt esznek belőle – bár ez nem vonatkozik arra az esetre, ha a sajtot hűtőbe teszik, ott ugyanis elpusztulnak a lárvák.

Sokaknál a fájdalom megjelenése az étkezésekhez köthető, ezért érdemes megfigyelni, hogy mit fogyasztottunk a tünetek megjelenése előtt.

Miért okoz fejfájást a csoki és a sajt?

Mikor a sajt eléggé érett, vékony szeletekre vágják és megnedvesített szardíniai kenyérre kenve tálalják, többnyire testes vörösborral kísérve. Aki nem akarja elfogyasztani az élő lárvákat, az egy lezárt papírzacskóba rakja előbb a sajtot. Az oxigénhiánytól szenvedve a lárvák ugrálni kezdenek a zacskóban, jellegzetes pattogó hangot adva. Mikor a hang megszűnik – a lárvák meghaltak és a sajt fogyasztható.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.