Gyilkos fejfájás – nem mindegy, mit eszünk! 2010-09-02 Diéta Megosztás: Tweet Frontok idején sokak életét keserítheti meg az akár napokig is elhúzódó migrén. A panaszok ellen sokat tehetünk, ha a tányérunkra kerülő ételeket helyesen válogatjuk össze. Nem mindegy azonban, hogy milyen összetevőket zárunk ki étrendünkből, a legújabb kutatások ugyanis azt mutatják, hogy a hagyományosan javasolt sajtok, csokoládék és alkoholos italok mellőzése sem jelent mindenki számára garanciát a rohamok elkerülésére. Nyáron gyakoribb panasz A nyári forróság mellett a migrénes fejfájás kiváltó oka lehet a fáradtság is. Nem ritka az sem, hogy a migrénre hajlamos személyeknél a tünetek épp a mindennapi rutinból kiszakadva, a szabadság ideje alatt jelentkeznek. A kínzó panaszok elsősorban a hölgyek életét nehezítik meg, a fejfájás ezen típusa ugyanis gyakran jelentkezik a menstruációs ciklus, vagy hormonális változások hatására is. A migrénes fejfájást jellegzetes tünetei alapján könnyű felismerni. Jellemzően a fej egyik oldalán jelentkezik, lüktető fájdalom formájában. A fájdalom fizikai aktivitás hatására fokozódik, gyakran társul hozzá rosszullét, hányinger, fénytúlérzékenység. A panaszok kezelésére a legjobb gyógyír, ha a betegek a fájdalom megszűnéséig csendes, elsötétített, hűvös szobában tartózkodnak. Gyógyszerek és életmódváltoztatás A migrén korszerű orvostechnikai eszközök segítségével vizsgálható. A fejfájás okainak felderítése során a betegek első körben rendszerint neurológushoz kerülnek, aki a panaszok függvényében további kivizsgálást javasolhat. A fájdalmak alapos feltérképezéséhez indokolt lehet belgyógyászati, szemészeti, fogászati kontroll és képalkotó vizsgálat (CT, MR, érvizsgálat) elvégzése is. A betegek számára ezután rendszerint megelőzésre és a rohamok esetén alkalmazandó, specifikusan migrén ellenes gyógyszerek kerülnek felírásra. A migrénes panaszok kezelésében bizonyos esetekben a relaxációs technikák, a rendszeres fizikai aktivitás, elegendő alvás és megfelelő étkezés is segíthet – olvasható az összeállításban. Egyénre szabott étkezések A migrént kiváltó ételek kapcsán a legtöbben a csokoládéra, sajtra és alkoholos italokra gondolunk, holott egyáltalán nem biztos, hogy a felsoroltak elkerülése mindenki számára megoldást jelent – hívja fel a figyelmet dr. Babai László, prevenciós szakértő. Több kutatás is rávilágított már a táplálkozás és a migrénes panaszok közti összefüggésre, a Genesis Diagnostics: IgG Food Intolerance Case Studies kiadványában pedig a fejfájás és az ételintolerancia kapcsolatára hívja fel a figyelmet. Vizsgálataik alapján ugyanis az ún. immunmodulált ételintolerancia adhat magyarázatot arra kérdésre, hogy egyéntől függően, milyen ételek fogyasztása okozhat rohamokat. A közölt kutatásban egy évek óta fejfájásos panaszokkal küzdő hölgyet is vizsgáltak, akinél az addigi eredmények alapján a tüneteket a gyermeke születését követő hormonális változásoknak tulajdonították. A teszt eredményei azonban azt mutatták, hogy panaszait valójában a búza, tehén- és szójatej fogyasztása okozta. A felvetést igazolta, hogy a felsorolt összetevőket tartalmazó ételeket elhagyva a hölgy panaszai napokon belül enyhültek, majd végül teljesen megszűntek. Az eredmények felhívják a figyelmet, hogy itt sem a ,,klasszikus tiltólistás" ételek kerülése hozott javulást. Általánosítás helyett célszerű tehát utána járnunk, pontosan milyen összetevőktől kell tartózkodnunk annak érdekében, hogy a panaszokat eredményesen kezelhessük. Forrás: