Főzés gyógy-és fűszernövényekkel 2021-09-11 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet A Tudomány Kiadó Receptsarok kiadványaiban cukorbetegeknek és egészségtudatos étrendet követőknek ajánlott ételek sorakoznak, levesektől a főételeken át a desszertekig. A recepteket az olvasók küldték be, de dietetikusok válogatták, ezen felül minden receptnek szerepel a pontos tápanyagtartalma is. Ebből a hasznos kiadványból ajánlunk egy menüsort, méghozzá olyan recepteket választva, melyekben számos gyógy- és fűszernövény is szerepel, hiszen ezek változatosan használhatók fel sütésnél-főzésnél is. Az általunk választott leves gyömbérrel, a főétel kakukkfűvel, a desszert pedig bazsalikommal készült. Nem titkolt célunk az is, hogy olvasóinknak kedvet csináljunk az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája háziversenyéhez, melynek során a gyógynövényes alapanyagot használó tortareceptek közül kerül majd ki a Diabess-Györgytea különdíjas. Indiai paradicsomleves – Lajosházi Péter receptje (Receptsarok 5.) 1 adag tápanyagtartalma: Energia: 216 kcal Fehérje: 4 g Zsír: 14 g Szénhidrát: 16 g Hozzávalók 4 adaghoz: 4 evőkanál vaj 1 kg paradicsom 1 db kis alma 1-2 db csípős zöldpaprika 1 db babérlevél 4-5 szem fekete vagy zöldbors 1 evőkanál vékony szeletekre vágott, friss gyömbérgyökér 2 kávéskanál őrölt koriander 5 dl víz 2 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt 1 kávéskanál só 100 ml főzőtejszín 2 evőkanál finomra vágott friss korianderlevél, petrezselyemzöld vagy kapor E 20. század eleji recept kétségtelenül nyugati hatásról árulkodik, hiszen liszttel sűrítik, fűszerezése azonban bengáli hagyományokat őriz. Egy evőkanál vajat megolvasztunk, beleszórjuk a feldarabolt paradicsomot és almát, a vékony karikákra vágott csípős zöldpaprikát, a babérlevelet, a gyömbért és a koriandert, és 1-2 percig főzzük. Felöntjük 1 dl vízzel, fedő alatt puhára főzzük, majd szitán áttörjük, és hozzáadjuk a fennmaradt vizet. A maradék vajat megolvasztjuk, átforgatjuk benne a lisztet, hozzáadjuk a leveshez, sózzuk, borsozzuk, felforraljuk, és még 5 percig főzzük. Tálalás előtt elkeverjük a tejszínnel. Ekkor már nem szabad forralni! Minden tányér aljára kis darab vajat teszünk, rámerjük a levest, és egy csipet finomra vágott zöldfűszerrel díszítjük. Különösen finom, ha a vajat elkeverjük egy kis csípős pirospaprikával, őrölt mustárral, tormával, sóval és borssal, mielőtt a leveshez keverjük. Soha nem volt ennyire fontos immunrendszerünk támogatása mint most, járvány idején. Immunerősítő koktél és gyulladáscsökkentő fűszerek Zöldfűszeres zabkása kakukkfüves pirított gombával – Kard Éva receptje (Receptsarok 3.) 1 adag tápanyagtartalma: Energia: 345 kcal Fehérje: 14 g Zsír: 20 g Szénhidrát: 28 g Hozzávalók 2 adaghoz: 30 dkg gomba (pl. csiperke) 2 dl csirkealaplé 7 dkg zabpehely 3 dkg vaj 2 evőkanál olívaolaj 1 csokor petrezselyemzöld snidling kakukkfű őrölt fehér bors szerecsendió só A petrezselyemzöldet, a snidlinget és a vajat késes aprítóval (vagy turmixgéppel) pépesítjük. A zabpelyhet átszitáljuk, hogy az apró, törmelékes része ne kerüljön bele a kásába, így az nem lesz ragacsos. Egy serpenyőben felmelegítjük a csirkealaplét, hozzáöntjük az átszitált zabpelyhet, és alaposan összekeverjük. Kevergetve pár percig főzzük, hogy besűrűsödjön. Végül hozzáadjuk a zöldfűszeres vajat, és óvatosan összekeverjük. Állandó keverés mellett még 1-2 percig főzzük, majd levesszük a tűzről, és tálalásig melegen tartjuk. A gombát ízlés szerint felszeleteljük. A frissen szedett kakukkfűről leszedjük a leveleket, felaprítjuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd hozzáadjuk a gombát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szerecsendióval és a felaprított kakukkfűvel, majd elkezdjük párolni. Néha óvatosan megkeverve, összerázogatva addig pároljuk, míg a gomba teljesen zsírjára sül, és szép aranybarna színt kap. Amennyiben szükséges, párolás közben még utánaízesítünk. Tálaláskor tányérra szedjük a zabkását, majd ráhelyezzük a pirított gombát. Citromos-bazsalikomos sütemény – Sárga Diána receptje (Receptsarok 5.) 1 szelet tápanyagtartalma: Energia: 102 kcal Fehérje: 3 g Zsír: 3 g Szénhidrát: 17 g Hozzávalók 12 szelethez: 100 g barna rizsliszt 100 g kölesliszt 2 db tojás 80 g light margarin (tejmentes) ½ csomag sütőpor 1 db nagyobb citrom leve és reszelt héja kb. 25 db nagy bazsalikomlevél 50 g xilit 20 g eritrit Először alaposan megtisztítjuk a citromot, kis lyukú reszelőn lereszeljük a héját, majd kifacsarjuk a levét. A bazsalikomlevelet megmossuk, a citrom kifacsart levével és lereszelt héjával, összeturmixoljuk botmixer segítségével. Ezt követően kimérjük a liszteket, hozzáadjuk a sütőport, és összekeverjük őket. Ezután hozzáadjuk a két tojást, az olvasztott margarint, majd botmixer vagy habverő segítségével alaposan összedolgozzuk a hozzávalókat. Legvégül hozzákeverjük az előzőleg elkészített citromos-bazsalikomos levet. Zsiradékkal enyhén kikent kisebb méretű (szilikon) kuglófformába öntjük a kevert tésztát, és előmelegített sütőben 160 fokon 35-40 percig sütjük. Forrás: http://gyorgytea.hu/