Ezért együnk erőspaprikát

A férfiak többsége szerint sok étel elképzelhetetlen erős paprika nélkül. De nem csupán az ízek miatt érdemes megbarátkozni a csípőssel, mutatjuk!

Az erős paprika minden háztartásban megtalálható, nélküle elképzelhetetlen egy bográcsgulyás, pörkölt, vagy egy jó lecsó. Ennek ellenére rengetegen úgy gondolják, hogy egészségtelen a rendszeres fogyasztása. Nos, ez hatalmas tévedés: az erős paprika mértékkel fogyasztva roppant egészséges, és még a diétádat is segíti. Mutatjuk, miért érdemes bevenni az étrendedbe!

Foto:pixabay.com

 

Felpörgeti a diétádat

 

Fotó: 123rf.com

 

 

A paprika kalóriatartalma rendkívül alacsony, már emiatt is érdemes fogyasztani a diéta alatt. A csípős fajták pedig serkentik az anyagcserét, és csökkentik az étvágyat. Sőt: a rendszeres fogyasztásának köszönhetően csökken a zsírszövetek mennyisége és a vérzsír-szint a szervezetben.

Erősíti az immunrendszert

Foto:pixabay.com

A csípősségért a kapszaicin nevű anyag a felelős; ez az alkaloid tudományos kutatások szerint erősíti az immunrendszert, és a vérkeringésre is jótékony hatása van. Nátha és influenza megelőzésére magas C-vitamin-, vas-, foszfor-, B-vitamin- és kalciumtartalma miatt kitűnő választás a csípős paprika; megfázás esetén pedig csökkenti a hörgőkben és az arcüregekben lévő dugulást. Emellett gyulladáscsökkentő hatása is ismert.

A csípős paprika gasztronómiai szempontból fontos szerepet tölt be egyes emberek életében. Van, aki szereti a csípős ízt, van, aki kevésbé és van, aki egyáltalán nem szereti az erős ízeket.

Miért jó, ha csíp a paprika?

Védi a gyomrot

 

Fotó: Shutterstock.com

 

A közhiedelem szerint az erős paprika gyomorfekélyt okozhat; ám mértékkel fogyasztva pont az ellenkezője igaz. A kapszaicin növeli a gyomor nyálkahártyájában a vérellátást, így az könnyebben regenerálódik. Egy tanulmány szerint a belek gyulladásos betegségeit is hatékonyan gyógyítja.

Csodát tesz a vérkeringéssel

 

Fotó: Pixabay.com

 

A csípős paprika hatóanyagainak köszönhetően felmelegszik a vér, ezáltal csökken a kimerültség, felpörög a vérkeringés. Emellett csökkenti a koleszterinszintet, és képes feloldani a vérrögök kialakulásáért felelős fibrint. A felgyorsult vérkeringés magasabb aktivitási szintet is jelent, vagyis könnyebb lesz a futás, edzés.

Forrás: ripost.hu

Forrás: https://napidoktor.hu/index