Érdemes enni! – 9 top egészséges étel, amit méltatlanul hanyagolunk – 1.rész

Karfioltól a cékláig

Sok embernél már gyermekkorban kialakult, milyen ételek ízlenek neki jobban és melyek kevésbé, ám az ízlés mindig változhat. Bizonyos egészséges ételek fogyasztása – különösen jól elkészítve – nemcsak jótékony, de élmény is. Mégis kevésbé fanyalodunk rájuk.

Hányszor látunk embereket elhúzott szájjal, elnéző mosollyal, ha egészséges étel kerül az asztalra? Sokan úgy gondolják, már kialakult ízlésükbe nem fér bele egy karfiolos, lazacos vagy mandulás fogás, pedig ezeket az élelmiszereket is nagyon ízletesen el lehet készíteni egy jó recepttel.

A lazac, a bogyós gyümölcsök, a brokkoli, a mandula és a kelkáposzta az étrend szupersztárjai közé tartoznak – de nem ezek az egyetlenek, melyek valóságos tápanyag-erőműnek számítanak.

Számos zöldség, gyümölcs vagy hús kevésbé favorizált, mégis igen jól járunk velük, ha finom és egészséges ételt szeretnénk a tányérunkra tenni.

Lássuk, melyek ezek!

1.Karfiol: a brokkoli általában nagyobb figyelmet élvez manapság, pedig fakóbb rokona, a karfiol is rendkívül hasznos és ízletes! Ahogyan más keresztesvirágú zöldségek, a karfiol is bőségesen ellát bennünket C-vitaminnal és rosttal. A brokkolihoz hasonlóan van egy természetes növényi vegyülete, a szulforafán, mely ígéretes a rák ellen – legalábbis korai laboratóriumi állatkísérletek alapján. Számos egyéb dolog is hatással lehet a rákos megbetegedés kockázatára, ám az étrend az egyik legkönnyebben ellenőrizhető dolog. A karfiol tehát rendkívül ajánlott egészséges ételek elkészítéséhez – gondoljunk csak egy ízletes rakottra!

Foto:123rf.com

2.Szardínia: az apró halacskák jelentős tápanyagtartalommal rendelkeznek, ezért élen járnak az egészséges ételek sorában. A szardínia nagyszerű Omega-3 zsírsav-forrás, ráadásul kevés ételben van akkora mennyiségű B12-vitamin, mint ezekben a halakban. A szardínia D-vitaminban is gazdag, kiváló partnere a kalciumnak a csontok erősítésében.

Foto:123rf.com

3.Tempeh: a tofut sokan ismerik és használják, de próbáltuk-e valaha a tempehet? Ez az egészséges étel szintén szójababból készül, s tele van értékes tápanyagokkal – így fehérjével, káliummal, kalciummal. Mégis, méltatlanul hanyagoljuk a fogyasztását.

Foto:123rf.com

4.Cékla: élénk színe és kívülről kissé furcsa formája miatt a cékla sem tartozik napjainkban a legkedveltebb egészséges ételek közé, ám ha megfőzzük ezt a zöldséget, édesebb és puhább lesz.

Foto:123rf.com

A cékla antioxidánsban igen gazdag, amely segíthet megvédeni magunkat a rákos daganatokkal és egyéb krónikus betegségekkel szemben. A cékla leve ráadásul – mely nitrátban gazdag – segít csökkenteni a magas vérnyomást és növelni az agy felé tartó véráramlást. Ha valaki sportol, a cékla elnassolgatása még a teljesítményét is fokozhatja.

A cikket folytatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php