Sütőtök, cékla, gesztenye – ezek a legjobb őszi vitaminforrások

Az ősz nemcsak borongósabb időjárást, hanem gyönyörű színekben pompázó, ízletes gyümölcsöket és zöldségeket is hozott.

Hogy miért érdemes előnyben részesíteni a szezonális terményeket, arra a Duna délutáni magazinműsorában, az Almáriumban, Antal Emese dietetikus hívta fel a nézők figyelmét.

Fotó: 123rf.com

Mindig érdemes a szezonális gyümölcsöket és zöldségeket előnyben részesíteni, ezek ugyanis pontosan azokat az ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmazzák, amelyekre éppen szükségünk van – mondta Antal Emese dietetikus az Almárium adásában.

A szakértő hozzátette, az őszi termések magasabb százalékban tartalmaznak karotinoidokat, amelyek hozzájárulnak a normális sejtosztódáshoz, és szükségesek  az immunrendszer megfelelő működéséhez is.

sutotok1

Foto:123rf.com

„A sütőtök egy ízletes és tápanyagban gazdag zöldség, amelyet érdemes ősszel gyakrabban fogyasztani. Egyfelől jót tesz a szemnek, javítja a látásunkat és magas a rosttartalma, ami jót tesz az emésztésünknek és az immunrendszerünknek is” – mondta a táplálkozási szakértő, aki hozzátette, a szezon két másik slágerételének, a céklának és a gesztenyének rendszeres fogyasztása szintén jótékony hatást gyakorol a szervezetre.

Fotó: 123rf.com

A dietetikus kiemelte, számos kutatás bizonyítja, hogy az elfogyasztott étel hasznosulásához az ízélményen túl hozzájárul az is, milyen formában tálaljuk fel. Először mindig a szemünkkel eszünk, ezért lehetőség szerint ügyeljünk arra, hogy amikor tálalunk egy ételt, az ne csak jó illatú és ínycsiklandó legyen, hanem látványában étvágygerjesztő is. A teljes beszélgetés újranézhető az Almárium Médiaklikk-oldalán, ahol további táplálkozási tippeket is megoszt a szakértő.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.