Egy diéta, amitől jobban alszol és nem kívánod a nassolást 2022-02-13 Blog, Diéta Megosztás: Tweet A ketogén diéta legfontosabb szabályaiMár sokan hallottak a ketogén diétáról, de valójában kevesen tudják, hogy miről is van szó. Ennek az étrendnek az alapja, hogy el kell érni azt az állapotot, amely során a szervezetünk a szénhidrátok helyett elsődlegesen a zsírt égeti el. Tudatos étkezéssel mindenki elsajátíthatja az alapokat, viszont időt és energiát kell áldozni arra, hogy a ketogén életmódváltás sikeres legyen.Herceg Olga táplálkozási szakember szerint a ketogén diéta egy olyan étkezési stílus, amely során drasztikusan csökkentjük a napi szénhidrát bevitelt, úgy, hogy a jó minőségű fehérjére és zsírra kell koncentrálnunk. Az ilyen erős szénhidrát megvonásra a szervezet azzal fog reagálni, hogy alternatív energiaforrást fog létrehozni, az úgynevezett keton testeket, melyeket a máj termel. A keton testek a glükózt fogják helyettesíteni a diéta során, amitől sikeressé válhat a testsúlycsökkentés. Herceg Olga A szénhidrát csökkentés minden sejtünkre pozitív hatással van„Meglehetősen új még ez a diéta, és azt tapasztalom, hogy azok sincsenek teljesen tisztában a keto módszerrel, akik már elkezdték alkalmazni. Minden ember számára jót tesz, ha mérsékeli a szénhidrátbevitelt, mivel az ember csak korlátozott mennyiségű szénhidrátot képes felhasználni, a többletet pedig elraktározzuk. A szénhidrát csökkentés nem csak a fogyásra van befolyással, minden sejtünkre, minden porcikánkra pozitív hatással van az. Javul az alvásunk, az emésztésünk, kiegyensúlyozottabbak leszünk a stabil vércukorszintnek köszönhetően. Nagyon sokan irritáltak vagy akár szorongást is tapasztalhatnak a vércukorszint „hullámvasútnak” köszönhetően” – mondja a táplálkozási szakember, aki szerint az átállás nem mindig könnyű. Herceg Olga „Ez függ attól is, hogy a keto diéta előtt hogyan étkeztünk. Ha szénhidrátdús étkezésünk volt, akkor számíthatunk nehézségekre. Nyilván aktivitástól és kórtól is függ, egy fiatal aktív szervezet könnyebben átáll” – teszi hozzá Herceg Olga. Változó a szervezet reakciója: keto influenzánk is lehetHogy miként reagál a szervezetünk, ez is nagyon különböző tud lenni. Az első egy hétben még az úgynevezett keto influenza is előfordulhat.„Ez a ketogén diéta mellékhatása. Ez egy hét után helyes ásványianyag pótlással megszűnik. Ezután elkezdjük tapasztalni a ketogén diéta összes előnyét: csökken az étvágyunk, nem kívánjuk az édességet, jól bírjuk nasizás nélkül, jobban alszunk, csökken a puffadás és a reflux is. Ami külön érdekesség, hogy a ketogén diéta előtt passzív, nem sportoló emberek a ketogén diéta során vágynak a mozgásra” – tette hozzá a táplálkozási szakember, aki azt is elárulta, hogy mivel a ketogén diéta egy protokoll diéta, így szakember felügyeletét igényli.„Nagyon fontos, hogy a diéta során legyen kihez segítségért fordulni, mivel nagyon sok meglepetést tartogat egy kezdő számára. Ezen kívül nagyon fontos személyre szabni, mivel sok olyan egészségügyi állapot van, amely mellett nem használhatjuk a standart ketogén diétát, hanem módosítani kell rajta” – mondta Herceg Olga. Fotó: 123rf.com KETO ÉTREND MINTA, TÁPANYAGÉRTÉKKELReggeli: keto kávéHozzávalók:• 1 pohár hosszú kávé (240ml)• 1 EK Ghee vaj (15 ml) • 1 EK MCT olaj (2.5 ml)ElkészítésÖntsük a forró kávét a ghee vajat és az MCT olajat ( pálmaolaj, vagy kókuszolaj) egy konyhai robotgépbe majd keverjük habosra. Édesíthetjük ízlés szerint steviollal vagy eritrittel. Egyből fogyasztjuk.Tápérték 1 adagra: 143 kcal,17 g Zs,0 g Ch,0 gFEbéd: avokádó cézár saláta (dupla adag)A salátához:• 4 szelet bacon (112 g), kockára vágva • 1 fej római saláta (200 g), felvágva • 1/2 uborka (110 g), vékonyan szeletelve • 1/4 közepes hagyma (28 g), vékonyan szeletelve • 1 nagy avokádó (200 g), szeletelt A Cézár öntetthez –• 1/2 pohár majonéz (120 ml) • 2 evőkanál citromlé (30 ml) • 2 teáskanál Dijoni mustár (10 ml)• 2 teáskanál fokhagymapor (7 g)• só és bors, ízlés szerintElkészítés:Süssük meg a bacont egy tapadásmentes serpenyőben. Egy nagy tálban, kézi habverő segítségével keverjük össze a majonézt, a citromlevet, a mustárt és a fokhagymaport. Sózzuk meg ízlés szerint. A Cézár öntettet 6 napon át tárolhatjuk egy lezárt ételhordozóban. Egy nagy tálban keverjük össze a római salátát az öntettel. Adjuk hozzá az uborkát és a hagymát. Keverjük jól össze. Osszuk el a salátát 2 tányér között, tegyünk mindkét adagra egyenlő mennyiségű szalonnát és avokádót.Tápérték 1 adagra: 652 kcal,65 g Zs,15g Ch,10g FVacsora: Húsgombóc olasz módraHozzávalók:220 g darált marhahús vagy pulyka(30 g) darált parmezán sajt½ tojás½ tk só¼ tk szárított bazsalikom¼ tk hagymapor¼ tk fekete bors1½ evőkanál olívaolaj210 g paradicsom püré (konzerv)1 evőkanál friss petrezselyem, apróra vágva100 g friss spenót28 g vaj70 g friss mozzarella sajtsó, borsElkészítés:Helyezzük a darált marhahúst, a parmezán sajtot, a tojást, a sót és a fűszereket egy megfelelő méretű tálba, majd alaposan keverjük össze. Formázzunk a keverékből közepes méretű húsgombócokat. Egy gombóc kb. 30 gramm. Ha nedves kézzel formázzuk a gombócokat, akkor a keverék nem fog ragadni és könnyebben formázható lesz. Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat, és a gombócok minden oldalát aranybarnára sütjük. Csökkentsük a hőt, majd adjuk hozzá a paradicsomkonzervet. Időnként megkeverve 15 percig főzzük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá a petrezselymet majd keverjük össze.Egy külön serpenyőben olvasszuk fel a vajat és 1-2 perc alatt, folyamatos keverés mellett, pirítsuk meg a spenótot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá a spenótot a húsgombócokhoz, és keverjük össze. Melegen tálaljuk és falatnyi mozzarella darabokkal díszítjük.Tápérték 1 adagra: 628 kcal,49 g Zs,5 g Ch,39 g 12 diétás hiba, amit jobb, ha elkerülünk Forrás: https://napidoktor.hu/index