Édes csábítás a világ egyik legöregebb fájáról

A füge tökéletes vitamin- és ásványi anyag forrás, szárítva és frissen egyaránt remek – egészséges és sokoldalú, valamint kiváló édesítőként is alkalmazható. Ráadásul több különleges fajtája van!

Sokan rajongunk a fügéért – ez az édes, finom gyümölcs a ficus fa gyümölcse, az eperfafélék családjába tartozik. Egyedi, édes ízével, lágy, jól rágható belsejével sokakat elcsábít, ráadásul ropogós, ehető magvakkal rendelkezik.  Mivel a friss füge meglehetősen kényes és romlandó, gyakran szárítják a minél hosszabb fogyaszthatóság érdekében. Így ezt az édes és tápláló szárított gyümölcsöt egész évben élvezhetjük.

Különlegessége az a kis, bimbószerű nyílás a tetején, mely segíti a gyümölcsöt a fejlődésben. Természetes édesítő – mielőtt a finomított cukrot egyáltalán „feltalálták” volna, a fügét gyakran használták édesítésképpen.

A fügefa egyébként a világ egyik legidősebb fája. Történelmi feljegyzésekben szerepel, sőt a Biblia is említi. Valójában a Közel-Keleten és a Földközi-tenger vidékén őshonos. A görögök olyan nagyra becsülték, hogy egykor törvényt alkottak a füge exportjának megakadályozására!

A füge kedvelői valószínűleg már jól tudják, hogy ez a finom gyümölcs a természetes cukrokon kívül ásványi anyagokban és oldható rostban is gazdag. Káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat és rezet tartalmaz, kiváló forrása az olyan antioxidáns vitaminoknak, mint az A-, az E- és a K-vitamin – valamennyi hozzájárul egészségünkhöz és jó közérzetünkhöz.

Áldás a belekre (is)

Gyakran ajánlják a fügét fogyasztásra a belek „táplálása”, harmonizálása érdekében – rosttartalma miatt igen jó természetes hashajtó is. Sokan fogyasztanak túl sok nátriumot (sót), mely nagy mennyiségben megtalálható a feldolgozott ételekben. A nagy mennyiségű nátrium bevitel kálium-hiányhoz vezet és a kiegyensúlyozatlanság a két ásványi anyag között magas vérnyomást okozhat. A friss gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend ugyanakkor – beleértve a fügét – természetes úton növeli a káliumszintet, csökkentve a magas vérnyomást.

Fogyni vágyóknak is hasznos. A magas rosttartalmú ételek telítenek, csökkentik az éhséget és az édességek iránti vágyat. Prebiotikumokat tartalmaz, melyek támogatják a jó baktériumokat a gyomorban, javítva az emésztést és a közérzetet.

A füge kiváló kalciumforrás – ez az ásványi anyag a csont sűrűségéért is felelős. A füge segít a kalciumot a csontokban tartani és csökkenteni a csontritkulás esélyét. Ugyanakkor a fügében nagy mennyiségű oxalátot is találunk – ha túl sokat eszünk a gyümölcsből, bizony megtapasztalhatjuk hashajtó hatását, vagyis túlzásokba sem kell esni.

shutterstock_17314030

A fügének van 6 fajtája, melyeket nagyon is érdemes kipróbálni.

1.”Fekete misszió”

A Fekete misszió nevű füge áll rendelkezésre a legnagyobb mennyiségben. Eredetileg egy csemetéből eredeztetik, valahonnan a Baleár-szigetek partjainál, Spanyolországban. Franciscana-ként ismert változata a katolikus missziók kedvelt fügéje lett, és ahogyan a fajtát bevonták az egyre növekvő füge-termesztésbe Kaliforniában, megszületett a Black Mission – fekete misszió név. Ez a füge meglehetősen kicsi, sűrű, rózsaszín hússal és sok maggal, mely kellemes, roppanós állagot is kölcsönöz a selymes belsőnek.

2.Barna török

Nagyon népszerű és méretes füge, a világ számos táján terem. Az 1700-as években, Angliában mutatták be először, valószínűleg Itáliából hozták. Hosszúkás, körte alakú, barna bőrrel. Ne vásároljunk olyat belőle, melyet túl korán leszedtek, nem az igazi az íze. A könnyed, lágy héjjal rendelkező a finom, melynek egyszerűen lejön a bőre. Édes és lédús.

3.Sierra

Zöld héjú füge, egy új változat, 2006-ban mutatták be a tenyésztők. A Calimyrnára hasonlít, a nagy kedvencre, mely Nyugat-Törökországból eredeztethető. A gyümölcsök nagyok és kerekek, ideálisak félbevágva kínálni, sajttal és olívaolajjal!

shutterstock_82057801

4.Calimyrna

Gyakran szárított, eredetileg török füge – frissen kiemelkedő az íze. Nagyméretű, íze a mézére, a lekváréra, a tejkaramellára emlékeztet, a számos magocska pedig különösen megbolondítja!  Ha csak félig éretten tudjuk beszerezni, grillezni érdemes, ez ugyanis kihozza karamelles ízét, igazi különlegességet varázsolhatunk belőle, miközben kissé meglágyítjuk, ragadóssá és édessé tesszük.

5.King

A hidegtűrő fügefajta kis gazdaságokban terem, leginkább hűvösebb területeken, így a Csendes-óceán északnyugati részén. A King füge könnycsepp alakú, zöld héjú, sötétlila hússal, meggyőző külsejű, amikor hagyják teljesen megérni!

6.Kadota

A leggyakoribb zöld füge típus – úgy vélik, több ezer éves. Olaszországban Dotatto-ként ismerik. Héja sárgászöld, húsa különösen sima és selymes. Ez a friss füge látható a legsűrűbben Kaliforniában is.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás: