Candida diéta 2010-06-18 Diéta Megosztás: Tweet Ajánlható annak, akinek gomba fertőzése van, gyenge az immunrendszere, folyamatosan fogamzásgátló tablettát szed, vagy tartós antibiotikumos kezelésben részesült, avagy rendszeresen helytelenül táplálkozik. A diéta lényege a szervezet megtisztítása – az egyébként minden egészséges szervezetben jelen lévő – az elszaporodott candidagombától, amelynek következményeként: – megszűnhetnek az alvászavaraink, – csökkenhet a fáradtság, a levertség, a hullámzó kedélyállapot, a migrén, – szűnhet a hirtelen kialakuló éhségérzet, – csökkenhet az étkezés utáni haspuffadás, a székrekedés vagy a hasmenés, – elmúlhat a nyelven a lepedékképződés és a rossz lehelet, – enyhülhetnek az allergiás panaszok, a vegyszerekkel szembeni érzékenység, – megszűnhetnek a bőrkiütések, a viszketési inger az arcon, a fejbőrön, a nemiszervek és a végbél környékén. Egyéb panaszok csökkenését, amelyek a kezelőorvos által megállapított betegségek következményei (pl. hüvelyi folyás, nyálkahártyagyulladás, hólyaghurut, szívpanaszok, izom- és ízületi bántalmak). Ezekben az esetekben a diéta alkalmazásáról kérjük ki mindig orvosuk véleményét! A módszer lényege A candida albicans olyan élesztőgomba, amely az egészséges emberi szervezetben jelen van. Panaszt nem okoz, hiszen a nem kórokozó baktériumgombák ellenőrzés alatt tartják. Baj akkor történik, hogyha ez az egyensúly felborul, és a candida elszaporodik a szervezetünkben. Így fertőzést okozhat a bőrön, a hüvelyben, a belekben vagy a szájüregben. Ezt az állapotot szakorvos diagnosztizálhatja, és javasolhatja a diéta alkalmazását is. A candida elleni diéta azonban az egészséges szervezetben sem okoz károkat, megelőzésképpen, a szervezet megtisztulása érdekében is javasolt ez a kúra.Feltételek követelmények – Nőknek három-hat hónapig, férfiaknak egy-két hónapig kell a diétát betartani az eredményesség érdekében. – Teljesen élesztő- és szénhidrátmentes étkezést a kúra elején tartsunk egy-két hétig. – Tilos fogyasztani élesztőtartalmú élelmiszereket: kenyeret, péksüteményt, édes és sós süteményt, kelt tésztát. – Tilos fogyasztani cukrot és minden, cukorral, mézzel, diabetikus cukorral készült ételt és italt: ketchupot, mustárt, salátaöntetet, lekvárt, tortát, gyümölcsjoghurtot, aszalt és kandírozott gyümölcsöt, magas cukortartalmú friss gyümölcsöt (füge, banán, szőlő, szilva, dinnye, datolya), gyümölcslevet és egyéb gyümölcskészítményt, pl. kompótot. – Tilos fogyasztani tej- és gombakultúrával készült élelmiszereket: kefirt, penészes sajtokat, tejfölt. – Tilos fogyasztani erjesztett élelmiszereket: ecetet, sört, bort, pezsgőt, savanyú káposztát. – Lehetőség szerint kerülni kell a tartósított termékeket. – Zöldséget, gyümölcsöt csak frissen fogyasszunk – Az immunrendszer erősítéséhez sok vitamint és nyomelemet kell a szervezet számára biztosítani. Ezek elsődleges forrásai a zöldségek és gyümölcsök.A diéta leírása A candida szénhidráttal táplálkozik, tehát mindent, aminek az alapja a cukor – természetesen a mézet is – száműznünk kell étrendünkből. A legszigorúbb diéta idején ? amit az első egy-két hétben ajánlatos csak végezni – a legtöbb friss gyümölcsöt is, mert még a savanyú gyümölcsfajtákban is van gyümölcscukor. Azt, hogy milyen ételfajta mennyi szénhidrátot tartalmaz, legbiztosabban a szakkönyvekből állapíthatjuk meg. Sok ballasztanyagot kell fogyasztani, amelyek a bél nyálkahártyáját tisztítják. Ez lehet korpatermék, hajdina vagy natúr rizs. A diéta csak akkor hozhat tartós eredményt, ha a nők három-hat, a férfiak legalább egy-két hónapig végzik. Étrend Reggeli: Ehetünk tojást főve vagy rántottának elkészítve, müzlit kevés tejjel, zab- pelyhet, élesztő nélküli félbarna vagy barna kenyeret, Hamletet, Abonettet, sovány túrót, feta vagy mozzarella sajtot. Ihatunk kávét, teát – cukor nélkül Tízórai, uzsonna: Ehetünk paradicsomot, zöldpaprikát, uborkát, sárgarépát, főtt kukoricát és más zöldségfélét, alacsony szénhidráttartalmú gyümölcsöt, például barackot, almát, körtét, málnát, ribizlit, dióféléket, olajos magvakat. Ebéd: Fogyaszthatunk fehér húsokat: halat, csirkét, pulykát. Emellé bármilyen friss zöldséget párolva (például brokkolit, spárgát, sárgarépát, spenótot, fehér- és vöröskáposztát, kelbimbót, céklát, karfiolt, padlizsánt) vagy főzelékként, levesként is. Ehetünk barna rizst, durumtésztát és burgonyát köretnek, vagy önmagában elkészítve. Egészítsük ki étkezésünket friss gyümölccsel. Vacsora: Alapvetően ezek közül bármit ehetünk, ami jólesik. Forrás: