Ásványok az életünkben – kalcium 2019-10-21 Blog, Diéta, Egészséges otthon 1 Kommentelés Megosztás: Tweet Bolygónkon ősidők óta jelen vannak az ásványok, azonban az élő szervezet nem képes előállítani őket, pedig alapvető szükségletünk a só, a kálium, a kalcium és a magnézium. Kalcium Az ásványok közül leggyakoribb, legnagyobb töménységben fordul elő szervezetünkben. A kalcium 99%-a a csontokban, fogakban található, hisz azok alap szerkezetének kialakításához és fenntartásához elengedhetetlen. A maradék 1% a vérben, a sejtek körüli vízterekben, nyirokban, ahol az izom összehúzódást segítő folyamatokban, véralvadásban, hormonok és enzimek termelődésének folyamataiban, működésében, illetve az ideg-ingerület továbbításában tölt be fontos szerepet. Ha a kalcium bevitel nem elegendő, a vér kalcium szintjének fenntartása érdekében a szervezet a csontokból vonja el a kalciumot, és ha ez a folyamat sokáig fennáll, a csontok meggyengülhetnek és törékennyé válhatnak. Élelmiszerek és azok kalcium tartalma • 100g bab – 106 mg Ca • 100g szója – 200 mg Ca • 100ml tej – 120 mg Ca • 100ml joghurt – 220 mg Ca • 100g kalács – 52 mg Ca • 100g paraj – 133 mg Ca • 100g petrezselyem – 245 mg Ca • 100g banán – 110 mg Ca • 100g mák – 968 mg Ca • 100g olajos hal – 270 mg Ca • 100g sajt – 400 mg Ca Forrásai Tejtermékek (tej, joghurt, sajt) Konzerves halak, főleg a lágy szálkás, csontos részek Olajos magvak, mák (dió, mandula, mogyoró, szezámmag, pisztácia) Kalciummal dúsított élelmiszerek (gyümölcslevek, tofu, gabonafélék) Egyes zöld és leveles zöldségek (brokkoli, kelkáposzta, kínai kel, kelbimbó, mángold, répalevél, édeskömény) Halak: kék rák, kagyló, tengeri süllő, pisztráng, lazac, szardínia A kalcium beépüléséhez a D- Vitamin alapvető fontosságú. A természetes táplálékokban előforduló faktorok viszont csökkenthetik a kalcium felszívódását, ilyen például az oxálsav és a fitátsav, melyek megkötik a kalciumot és ezért az nehezebben szívódik fel a belekből. Ezek az anyagok például a spenótban találhatóak meg. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy azok bevitelét kerülni kell, hanem inkább azt, hogy egyes táplálékokat jobb, ha nem egyszerre fogyasztunk. Konyhai tippek ♦ Reggelire fogyasszunk gabonákat alacsony zsírtartalmú tejjel, joghurttal! ♦ Választhatunk kalciummal dúsított gyümölcsleveket. ♦ Ha rántottát, vagy tojásos ételeket készítünk, reszeljünk rá sajtot, adjunk hozzá tejet, joghurtot, kalcium tartalmú zöldségeket, mint például az articsóka. ♦ Ha gofrit eszünk, fogyasszuk enyhén fagyasztott joghurttal, friss gyümölcsökkel. ♦ Igazi ‘kalcium bomba’ ha a szendvicseket, sajttal, friss, vagy párolt brokkolival, sajtkrémmel, vagy szardíniával készítjük. ♦ Szórjuk salátánkat, köreteinket és gabonaételeinket olajos magvakkal, dióval, mogyoróval, szezámmal, mandulával! ♦ Alacsony zsírtartalmú sajtokat szinte mindenféle ételhez használhatunk: szórhatjuk a salátákat, köreteket, de adhatjuk rakott, töltött ételekhez is. ♦ Snack-ként a mandula és dió a szárított gyümölcsökkel is isteni kalciumban dús csemege. ♦ Figyeljük az ásványvizek kalcium tartalmát! ♦ A mák és dió magas kalcium tartalommal rendelkezik, így az azokból készült ételek (mákos guba, mákos kocka, bejgli) jó lehetőség a kálcium bevitelre. Forrás: https://napidoktor.hu/index Egy válasz Hogyan táplálkozunk az Őszi hónapokban? – Fogyj természetesen, élj egészségesen Blog 2016-09-16 […] sok a C-vitamin, a folsav és a biotin. Ezek mellett pedig tartalmaz foszfort, káliumot, kalciumot, nátriumot, vasat és cinket is. Magja telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ezért […]
Hogyan táplálkozunk az Őszi hónapokban? – Fogyj természetesen, élj egészségesen Blog 2016-09-16 […] sok a C-vitamin, a folsav és a biotin. Ezek mellett pedig tartalmaz foszfort, káliumot, kalciumot, nátriumot, vasat és cinket is. Magja telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ezért […]