A kipróbálható, és a kerülendő diéták

Napjainkban egyre bővül a különféle diétatípusok köre, a bőség tengerében pedig nehéz különbséget tenni a valóban hatékony és a kerülendő kategória között. Sajnos a gyors eredményt ígérő diétákat gyakrabban választják, pedig tartós pozitív változás nem érhető el általuk.

Hatékony megoldások, javasolt diétatípusok

Bármely diéta mellett is döntünk, elengedhetetlenek a megfelelő alapanyagok, ételek, melyeket megbízható helyről érdemes beszerezni. Olyan webshopból, amely speciálisan erre szakosodott, mint például a MamaVita, ahol mentes élelmiszerek bőséges választéka áll rendelkezésünkre.

Ételallergiával, intoleranciával küzdők számára is széles a választék, emellett a választott diétákhoz passzoló élelmiszerek is beszerezhetők. 

Fotó: 123rf.com

Az ideális diéta kiválasztásánál javasolt egyeztetni egy táplálkozási tanácsadóval, aki segít meghatározni a szervezetnek megfelelő típust, így még személyre szabottabb étrend állítható össze.

Ajánlott például a mediterrán diéta, mely nemcsak étkezési irányelveket határoz meg, hanem egy komplett életmódbeli változtatást javasol. A diéta lényege, hogy bőségesen használjunk friss alapanyagokat, fogyasszunk magas rosttartalmú, antioxidánsokban bővelkedő ételeket.

Az étrend tartalmazzon teljes kiőrlésű gabonát, zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyeseket, dióféléket, halakat. A mediterrán diéta nem csupán egy étkezési ajánlást hangsúlyoz, hanem az étkezések módját, melyben élvezzük a finom ételeket.

Fontos megemlíteni a Magyar Dietetikusok Szövetsége által létrehozott ajánlást, az Okostányért. Az alapja, hogy változatos, minőségi ételeket fogyasszunk. Két fő részre bontjuk a fogyasztandó élelmiszereket, melyek egyik felét gyümölcsök, és zöldségek alkotják, míg a másikat gabona, húsok, hal, tojás, valamint tejtermék. Az ajánlás még kitér arra is, hogy csökkentsük a cukor, só, és zsír fogyasztását!

 

Foto:123rf.com

 

Nem ajánlott, kerülendő diéták

Az 5:2 diéta alapja, hogy 5 napon át normális, megszokott módon táplálkozunk, 2 napon keresztül viszont drasztikusan lecsökkentjük a kalóriabevitelt. Ezek az időszakos koplalások nem hoznak tartós eredményt, ugyanakkor nem is tesz jót a böjtölésekkel tűzdelt étrend a szervezetünknek. Ehelyett célszerűbb apránként csökkenteni a bevitt kalória mennyiségét.

Beszéljünk a káposztaleves módszerről, mely még sokkal abszurdabb, mint az előző. Ennél a módszernél 7 napon keresztül kizárólag káposztalevest eszünk, amely gyors változást hoz, ám nem tartósat, és nem is igazán egészséges. Az egyoldalú étkezések ugyanis hiánybetegségek kialakulásához vezethetnek.

Talán az egyik legnépszerűbb az Atkins diéta, melynél a szénhidrátok kiiktatása a cél, emellett a korlátlan fehérje- és zsírfogyasztás megengedett. Nagyon sok kritika érte, nem is véletlenül.

Egészséges életmód

A diéták kiválasztásánál a legfontosabb, hogy az egészségünket nézzük, és célként egy fittebb, jobb ellenállóképességet tűzzünk ki. Hisz csak a biztonságos, tartós megoldások hoznak eredményt!

Hatékony a tonhal diéta?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.