A hízás az agyalapi mirigy problémájának tünete is lehet

Amikor a súlygyarapodás oka nem egyértelmű, feltétlenül fontos az endokrinológiai kivizsgálás, hiszen a hirtelen hízás mögött többek közt az agyalapi mirigy problémája is állhat.

 Dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász főorvos az összefüggésekre és a szakorvosi vizsgálat jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Az agyalapi mirigy elégtelensége is állhat a háttérben

Az agyalapi mirigy a hormontermelés karmestere, hiszen a hipofízis termeli, illetve szabadítja fel azokat a hormonokat, amelyek a testszerte megtalálható belső elválasztású mirigyek működését szabályozzák. Ezek a hormonok a következők:

  • Tejelválasztást serkentő hormon (PRL),
  • Tüszőérést serkentő hormon (FSH),
  • Sárgatest érést serkentő hormon (LH),
  • Pigmentsejteket serkentő hormon (MSH),
  • Antidiuretikus hormon (vazopresszin),
  • Oxitocin,
  • Mellékvese-kéreg működését serkentő hormon (ACTH),
  • Növekedést serkentő hormon (hGH),
  • Pajzsmirigyműködést serkentő hormon (TSH). 

A hízás az agyalapi mirigy problémájának tünete is lehet.

Az agyalapi mirigy problémája valamennyi hormon termelődését befolyásolhatja, és az érintett hormon okozta tünetek is egészen változatosak lehetnek – ismerteti Skurdenka doktornő. – A hirtelen, indokolatlannak tűnő hízás mögött is nem ritkán az agyalapi mirigy elégtelenség áll, ami a pajzsmirigy stimuláló hormon hiányát is okozhatja. Ennek tünete lehet a fáradékonyság, a székrekedés, a fázékonyság, a száraz bőr és a testsúlygyarapodás.  Ugyanígy hízáshoz vezet a mellékvesekéreg fokozott hormontermelése is (Cushing-szindróma). Ennek oka kereshető magában a mellékvesében (pl. hormontermelő daganat) vagy szintén az agyalapi mirigyben. Ilyenkor jellegzetesek a beteg hasán megjelenő széles lila striák, a végtagok viszonylagos vékonysága, és a piros, holdvilágszerűen telt arc. Felnőttkori növekedési hormon hiány szindróma is létezik, melynek leggyakoribb tünete a fáradékonyság, a verejtékezés hiánya, fásultság, szexuális érdeklődés csökkenése és a hasi hízás. Mindezek nagyon összetett folyamatok, azonban sajnos azt is látni kell, hogy a túlterheltség, az állandó szorongás, a felgyorsult tempó is hozzájárul a tünetek, végső soron a betegségek megjelenéséhez. Ugyanis a fokozott energiaigényt a pajzsmirigy egy nagyobb „tempóval”, a cukor-inzulin anyagcsere nagyobb tápanyag bevitellel, illetve raktározással próbálja kiszolgálni.

Az endokrinológiai diagnózis fél siker

A hízás kivizsgálásához az endokrinológia és a laborvizsgálatok is fontosak.Ha valaki hirtelen, mással nem indokolható súlygyarapodás miatt fordul hozzánk, többnyire más tünet is jelen van. Ilyenkor elsősorban nagyon alaposan kikérdezzük a pácienst, hiszen a tünetek, az anamnézis felvétel, a család kórtörténetének ismerete már nagyon sok mindent elárul – ismerteti dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász főorvos. – Természetesen szükség van műszeres és laborvizsgálatokra is, amelyekkel kapcsolatban arra is lehet számítani, hogy többszöri vérvétel is szükséges lehet. Ennek több oka is van, például az, hogy bizonyos hormonok szintje – például a növekedési hormoné – napszakonként is változik, azért van szükség egy összetett kivizsgálásra, bizonyos egymásra hatások ismeretére, tekintetbe vételére és számításokra. Amennyiben az agyalapi miriggyel kapcsolatban sérülés vagy daganat gyanúja merül fel, röntgen, CT- vagy MRI vizsgálat is szükségessé válhat. Ha pedig a folyamat végén felállítjuk a pontos diagnózist és kiderül, pontosan mi okozza a hízást és a többi tünetet, megfelelő hormonpótlással és kezeléssel a legtöbb beteg teljes értékű életet élhet.

Forrás: Budai Endokrinközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.