A DNS-ünk megmutatja mit ehetünk – Személyre szabott diéta

Időről időre változik az egészséges táplálkozással kapcsolatos hagyományos álláspont.

Néha a változás szeizmikus, mint például az 1990-es években elharapódzott alacsony zsírtartalmú őrület. Más, fokozatosabb változások vezettek oda, hogy ma már inkább a teljes étrendre összpontosítunk, mint egyetlen tápanyagra.

De mi van akkor, ha a tanácsok folyamatosan változnak, mert nincs olyan táplálkozási mód, amely mindenki számára megfelelő lenne?

mediterrán étrend, saláta

Fotó: 123rf.com

A legújabb kutatások a precíziós táplálkozás felé mozdítják el a tűt – a mikrobiom, a DNS vagy más dolgok alapján összeállított, nagymértékben testre szabott étrendek felé. Már jó néhány elérhető, de a tudomány nem biztos, hogy megfelel a marketingnek.

mediterrán étrend, evés, eszik

Fotó: 123rf.com

Hogyan működik a precíziós táplálkozás

A koncepció egyszerűnek tűnik, de végtelenül bonyolult. Mivel nincs két teljesen egyforma DNS-ű ember – még egypetéjű ikrek sem -, ezért mindegyikünk szervezete másképp reagál az ételekre és a bélrendszerünkben az emésztésük során szaporodó baktériumokra. A precíziós táplálkozás (néha “személyre szabott táplálkozásnak” is nevezik) mesterséges intelligenciát és más emberektől gyűjtött adatokat használ arra, hogy megjósolja, hogyan fog reagálni a szervezetünk az egyes ételekre.

A precíziós táplálkozás hívei három kulcsfontosságú fronton dolgoznak:

A táplálkozástudomány azt vizsgálja, hogy a gének hogyan befolyásolják azt, hogy a szervezet hogyan használja fel az elfogyasztott tápanyagokat. Ami azt jelenti, hogy még ha elegendő mennyiséget is kap egy bizonyos tápanyagból, előfordulhat, hogy a szervezete nem tudja azt jól feldolgozni.
A nutrigenomika ezt lényegében megfordítja. Azt vizsgálja, hogy az elfogyasztott élelmiszerek hogyan változtatják meg a génjeink működését. “Az elhízáshoz hasonlóan, lehet, hogy van egy bizonyos génkészleted, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy aktivizálod is őket” – mondja James Marcum, PhD, a Baylor Egyetem munkatársa, a nutrigenetikával és nutrigenomikával foglalkozó szakirodalmi áttekintés szerzője. “De ha olyan ételeket eszel, amelyek aktivizálják ezeket a géneket, az elhízáshoz vezet”.


A mikrobiom-kutatás arra összpontosít, hogy a bélben lévő mikrobák hogyan befolyásolják az egészségünket. Mivel mindenkinek más a mikrobiomja, a gondolkodásmód szerint, így az egyes emberek ideális étrendje is. A gének itt is szerepet játszanak, mivel a mikrobiomod összetételét bizonyos mértékig a génjeid is befolyásolják.

Fotó: 123rf.com


A mai személyre szabott étrendek

Már 400 cég kínál valamilyen személyre szabott diétás programot. De nem mindegyiknek van szilárd tudományos alapja. A kizárólag a DNS-en alapuló diéták például még nem érettek meg a főműsoridőre – a szervezetünk reakciója az ételekre sokkal több mindentől függ, mint a genetikától.

“Mindegyikünk annyira összetett, hogy még csak a felszínt kapargatjuk” – mondja Marcum. “Többet nem tudunk, mint amennyit a játék ezen szakaszában látni lehet. Azt észre vettük, hogy minél jobban értékeljük, mennyire összetett a rendszer, annál inkább rájövünk, hogy nehéz lehet megjósolni, hogyan fog reagálni egy személy szervezete az elfogyasztott ételekre.”

Fotó: 123rf.com

De néhány már piacon lévő program esetében a kutatás ígéretes. A DayTwo az anyagcsere-egészségügyre specializálódott, és olyan betegségekben szenvedő embereket céloz meg, mint a cukorbetegség és az elhízás. Elemzik a mikrobiomot és más egészségügyi markereket, hogy személyre szabott étkezési tervet nyújtsanak, és ennek alátámasztására publikáltak kutatásokat lektorált folyóiratokban. Jelenleg a DayTwo csak egészségügyi szervezeteken keresztül érhető el.

Egy másik cég, a Zoe az általános egészségi állapotot kívánja javítani, illetve a fogyásban kíván segíteni. A cég 294 dollárért plusz egy havi tagsági díjért egyéni tervet készít az Ön mikrobiomja, vércukorszintje és vérzsírszintje alapján. A Zoe ajánlata a jelenleg is zajló Personalized Responses to Dietary Composition Trial (Predict) tanulmányon alapul.

A táplálkozás a precíziós egészségért projekt

A Nemzeti Egészségügyi Intézetek egy nagyszabású kutatási projektet indítottak, amelynek középpontjában a precíziós táplálkozás áll. A Nutrition for Precision Health (NPH) elnevezésű program során a kutatók 10 000 emberből álló változatos csoportot toboroznak, hogy olyan algoritmusokat fejlesszenek ki, amelyek megjósolják, hogyan reagál a szervezet az étrend különböző részeire. Többek között a vizsgálatban részt vevő emberek étrendjét, genetikáját, mikrobiomját, fiziológiáját és környezetét fogják vizsgálni.

“A bizonyítékbázis még fiatal” – mondja Holly Nicastro, az NPH koordinátora, PhD. “Nem akarjuk csak a mikrobiomot és nem akarjuk csak a genetikát vizsgálni, mert azt kell megtudnunk, hogy mindezek a dolgok hogyan működnek együtta szervezet más rendszerei, pszichoszociális tényezők, demográfiai tényezők és egyéb olyan dolgok, amelyeket hagyományosan nem vettek figyelembe a táplálkozással kapcsolatos tanulmányokban.”

Miután az 5 éves vizsgálatok elég információt gyűjtenek ahhoz, hogy pontos algoritmusokat dolgozzanak ki, a projekt további 5 évig teszteli, hogy  ezek mennyire megbízhatóak.

Eating

A projektnek segítenie kell az eddig elvégzett tanulmányok egyik fő problémájának leküzdésében: A személyre szabott étrendek létrehozásához gyűjtött adatok többsége európai felmenőkkel rendelkező emberektől származik. Ez kihívást jelent az Egyesült Államokban a kisebbségi lakosság körében gyakori betegségek, például a cukorbetegség és a magas vérnyomás kezelésében. Az NPH projekt azonban reméli, hogy ezen változtathat. Kutatói partnerségre léptek az All of Us Research Programmal, az NIH azon törekvésével, amely egy 1 millió embert tartalmazó egészségügyi adatbázis létrehozására irányul.

“Az All of Us a befogadásra összpontosít” – mondja Nicastro. “Sok olyan embercsoportot vonnak be, akik korábban alulreprezentáltak voltak az orvosbiológiai kutatásban. A velük való partnerség révén lehetőségünk nyílik arra, hogy a táplálkozással kapcsolatos felfedezéseket tegyünk, amelyek sokkal több ember számára fontosak.”

A cél elérése

Bár a precíziós táplálkozás jelenleg csak azok számára elérhető, akik hajlandóak fizetni egy biotechnológiai vállalatnak bizonyos vizsgálatok elvégzéséért, egy nap talán átalakítja az étkezésünket.

Azt szeretnénk, ha – ha a precíziós táplálkozásról bebizonyosodna, hogy valóban mindenki számára ez a helyes út” – mondja Nicastro – “valamint a betegek számára is elérhető lenne, és alapértelmezetté válna a klinikai gyakorlatban”.

Jó emésztés a cél? – Ezek a legrosszabb ételek, amiket ehetünk

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.