3 tévhit, mellyel az étel kapcsán „megetetnek!”

Az élelmiszerekkel kapcsolatos információk manapság az internetet is elárasztották, ám érdemes kissé szkeptikusan viszonyulni azokhoz. Számos olyan tévhit kering a világhálón, mely miatt emberek ezrei szükségtelenül mellőznek ételeket az étrendjükből.

Manapság az interneten fellelhető információk egy részére, így több táplálkozási tévhitre is jellemző, hogy elindult valakitől, aki például igyekezett eladni valamilyen terméket – vagy éppenséggel nincs megfelelő háttértudása a helyes táplálkozással kapcsolatban. Ám ha sokan továbbadják, végül igazi tény lesz ebből a mítoszból – noha sosem volt igaz.

Íme a 3 legnépszerűbb táplálkozási tévhit – amelynek nincs valóságtartalma…

1.Tévhit: a szénhidrát kövérré tesz

Kivettük-e a burgonyát, a tésztát, a kenyeret csak azért az étrendünkből, mert úgy gondoltuk, hogy azok „közvetlenül a vonalainkra” mennek? Ha eddig ezt tettük, akkor nyugodtan visszahozhatjuk őket: kutatások szerint nem köszönhetünk nekik plusz kilót. Sőt, a legújabb tanulmányok felfedezése szerint az alacsony- és a magas szénhidráttartalmú étrendek nem különböznek abban, mennyi súlyt vesztünk az első pár hónapban, vagy éppen több mint 2 évvel a diéta megkezdése után.

Az is kiderült, hogy azoknak, akik teljes kalóriaértékük 47-64 százalékát szénhidrátokból szerezték be – ez a magas-szénhidráttartalmú étrend -, kisebb esélyük volt arra, hogy túlsúlyosak vagy elhízottak legyenek.

Tisztázzuk: bármilyen kalóriatípusból a túl sokkal van a baj – legyen az szénhidrát, fehérje vagy zsír -, ez vezet a hízáshoz. Fontos ezen kívül csökkenteni a tápanyagban szegény, finomított szénhidrátok számát (sütemény, keksz, cukor) és inkább teljes kiőrlésű gabonára szavazni, melyekben több a rost, hogy hosszabb ideig telítettnek érezzük magunkat. De a teljes „szénhidrát-tilalom” csak olaj a tűzre, nem tudjuk majd kontrollálni a sóvárgásunkat.

A megfelelő súly fenntartása érdekében érdemes a kedvenc szénhidrátjainkat az étrendünk részévé tenni. Ez a legjobb stratégia, hogy együnk is belőlük, ne zárjuk ki őket teljesen.

dieta

2.Tévhit: a repceolaj káros

Sokan gondolják azt, hogy a repceolaj a főzéshez káros és veszélyes. A téves gondolat eredete az lehet, hogy ezt az olajat közvetlenül a repce növényből nyerik. A tudósok azonban hagyományos növény nemesítést használtak annak érdekében, hogy megszüntessék a repcemag nemkívánatos összetevőit, vagyis az erukasavot és a glükozinolátokat. Ennek eredménye pedig egy nagyon más növény. A repce a káposzták, brokkoli és a karfiol családjába tartozik.

Tanulmányok kimutatták, hogy a repceolaj nemcsak biztonságos, de jelentős egészségügyi előnyei vannak. Transzzsír- és koleszterinmentes, a telített zsírok mennyisége ebben a legkevesebb a főzőolajok körében. A repceolaj megkapta az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer Engedélyeztetési Hivatal minősítését, sőt állítják, hogy ha telített zsír helyett használjuk a repceolajat (például vaj helyett), az segíthet csökkenteni a szívbetegségek kockázatát.

3.Tévhit: mindenki profitál a gluténmentes étkezésből

Egy közelmúltban végzett felmérés szerint az amerikai felnőttek egyharmada igyekszik kerülni vagy csökkenti a gluténtartalmú ételek fogyasztását. Sokan csak azért veszik a gluténmentes termékeket, mert úgy gondolják, a glutén rossz, emésztési problémákat okoz, allergiát, sőt akár autizmust is.

Csakhogy a glutén elhagyása, amennyiben nem áll fenn esetünkben semmilyen emésztési probléma, coeliakia, gluténérzékenység, vitaminhiánynak tesz ki bennünket. A gluténmentes étrend általában rostban szegény és számos fontos tápanyagot mellőz. Egy ausztrál tanulmány szerint a gluténmentes étrendet folytató nők és férfiak 10 százaléka nem jut elegendő tiaminhoz, folsavhoz, magnéziumhoz, rosthoz, vashoz és kalciumhoz.

Sok gluténmentes élelmiszer hozzáadott cukorban, telített zsírban és kalóriában gazdag. Tehát mielőtt kihagyjuk a glutént az életünkből, mindenképp ellenőriztessük magunkat orvosunkkal, van-e glutén allergiánk- vagy érzékenységünk.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.