2 egészséges étrend a jó hallás megőrzéséért

A DASH és AMED diéták segíthetnek a szerzett hallásromlás kockázatának csökkentésében.

A bostoni Brigham és Női Kórház új tanulmánya kimutatta, hogy ezek az étrendek mérsékelhetik a hallásérzékenység hanyatlásának a rizikóját. Ezt azoknál a résztvevőknél figyelték meg, akiknek a vizsgált időszakban az étkezése a legközelebb állt ezekhez az étrendi mintákhoz.

A DASH-diétát (Dietary Approaches to Stop Hypertension) a magas vérnyomás hatékony csökkentésére fejlesztették ki. A DASH étrend a zöldségek, a gyümölcsök és az alacsony zsírtartalmú tejtermékek – tej, joghurt és sajt – bőséges fogyasztását javasolja. Az alacsony zsírtartalmú tejtermékekről ugyanis bebizonyosodott, hogy csökkentik a lipidperoxidációt, melyen keresztül a szabad gyökök sejthártya károsító hatása megvalósul.

Hands holding an healthy fresh vegetarian salad in a bowl, fresh raw vegetables on background, top view

Az AMED (Alternate Mediterranean diet), azaz alternatív mediterrán diétában az étrend fő összetevői a zöldségek, a gyümölcsök, a magvak, a hüvelyesek, a gabonák, az extra szűz olívaolaj, valamint a halhús.

Ezek az étrendek számos egészségjavító hatással rendelkeznek, és nem csupán a keringési betegségek és a cukorbetegség kockázatát mérséklik, hanem a hallásromlásét is. Már korábbi tanulmányok is kimutatták, hogy bizonyos tápanyagok, mint például a sárgarépa színét adó béta-karotin, a szintén karotinoid színanyag, a béta-kriptoxantin, a zöld színű zöldségekben található folát, valamint a tengeri halakban nagy mennyiségben található omega-3-zsírsav csökkentik, illetve késleltetik a hallásromlást.

Azoknál, akik a DASH és AMED diétáknak megfelelően étkeztek, 30 százalékkal kisebb volt a hallásérzékenység romlásának rizikója közepes frekvenciatartományban, 25 százalékkal pedig a magas frekvenciákon azokhoz képest, akik ezektől az étrendi mintákból a legjobban eltértek az étkezésükben.

Forrás: Minden, ami hallás


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.