10 ok, amiért fontos a szervezetünknek a hajdina

A hajdina tele van tápanyagokkal, és mivel gluténmentes, kiválóan helyettesíthető vele a búza, zab, rozs és árpa, ezért megfelelő választás lehet azoknak, akik allergiásak a búzára vagy krónikus gyomorhurutban szenvednek.

Magas a rost és protein tartalma, és jelentős mennyiségű vasat és magnéziumot tartalmaz, valamint mind a nyolc aminosav megtalálható benne. A hajdinában fitovegyületek is találhatóak, amelyek természetes vegyületekként felveszik a harcot a betegségekkel. 

Csak úgy, mint a búzát, a hajdinát is lisztté lehet őrölni, és helyettesíthető vele a búza azoknál, akik glutén intoleránsak, mivel a hajdina nem tartalmaz glutént. A sötétebb színű hajdina táplálóbb; pörkölt és nyers formában is kapható.

A hajdina színe a sötétebb rózsaszíntől a barnáig változhat.

hajdina

Foto:123rf.com

1. Fogyás:

Az egész szemű hajdina hatékonyan segíti a fogyást, mivel kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a búza vagy az árpa. Nem található benne telített zsír és koleszterin, de gazdag rostban és proteinben. Ez a kombináció fontos szerepet játszik az étvágy csökkentésében, a vércukor szabályozásában, valamint serkenti az emésztést, valamint segít felépíteni az izmokat.

2. Cukorbetegek is fogyaszthatják:

Mivel alacsony a kalóriatartalma és zsírmentes, a hajdina ideális választás a cukorbetegek számára. A hajdina olyan gyógyhatású vegyületeket tartalmaz, amelyek erősítik a hajszálerek falát és csökkentik a vérzést, így csökkentik a halálos kimenetelű agyvérzés és szívroham kockázatát azoknak, akiknek magas a vérnyomásuk vagy cukorbetegek. A hajdina ezen kívül serkenti a mikro vaszkuláris integritást és keringést a cukorbetegeknél, így megakadályozza a az ideg- és izomsejtek károsodását, valamint a vesefunkciók csökkenését. A benne található D-chiro-inostisol egy olyan vegyület, amely a kettes típusú diabétesztől szenvedőknél nem található meg. Ez a vegyület az inzulin megfelelő elosztásáért felelős, ezáltal szabályozza a kettes típusú cukorbetegséget.

3. Csökkenti a vérnyomást:

A hajdina jó magnéziumforrás, amely létfontosságú a vérnyomás serkentésében, mivel ellazítja az ereket. Ezáltal természetes módon csökkenti a vérnyomást, káros vegyi anyagok használata nélkül.

4. Egészséges szív- és érrendszer:

Mivel gazdag B-vitaminokban, kifejezetten niacinban, folsavban és B6-vitaminban, a hajdina kiváló hatással van a szív- és érrendszer egészségére. Ezek a vitaminok ugyanis csökkentik a koleszterin koncentrációt a vérben. A niacin növeli a HDL szintet, amely tovább erősíti az ereket és megszabadít a koleszterintől. Az olyan ásványi anyagok, mint a vas, magnézium, foszfor, réz és mangán pedig csökkentik a vérnyomást és növelik a vér oxigénellátását. A hajdina olyan kiváló minőségű proteineket tartalmaz, amely eltávolítják a triglicerideket (amelyek plakkok kialakulásához vezethetnek) és az LDL-t. Emiatt a hajdina jótékony hatással van azokra, akiknek gyenge a szívük vagy egyéb szív- és érrendszeri problémákkal küzdenek.

5. Mellrák:

A kutatások szerint az olyan egész gabonafélékből (mint a hajdina) fogyasztott, rostban gazdag étrend, csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát. Valójában ez főleg a menopauza után levő nőkre igaz. A hajdina antioxidáns hatásai miatt gyakran használt ellenszer a röntgen sugaraira. Az olyan antioxidánsok, mint a lignánok, fontos szerepet játszanak az ösztrogén felvételében, ezért jó hatással vannak a menopauza után járó nőknél. A növényi lignánok a belekben állati lignánokká alakulnak ki, melyek közül az egyiket enterolaktonnak nevezzük, és amely vélhetőleg megvéd a mellrák kialakulásától és más, hormonokhoz köthető rákos formák kialakulásától.

6. Gyermekkori asztma:

A kutatások szerint az olyan egész szemű gabonafélék fogyasztásával, mint a hajdina, körülbelül 50%-kal csökkenthető a gyerekkori asztma kialakulásának kockázata. Mivel magas a magnézium és E-vitamin tartalma, a hajdina csökkenteni tudja a gyermekkori asztma megjelenését.

7. Epekövek:

Mivel sok nem oldódó rostot tartalmaz, a hajdina megakadályozza az epekövek kialakulását. A nem oldódó rostok felgyorsítják a tápanyag mozgását a belekben, növelik az inzulinérzékenységet, de csökkentik az epesavak kiválasztását és a vércukrot.

8. Hajdinában lévő proteinek:

A hajdina kiváló minőségű proteineket tartalmaz, amelyek számos, az egészségre jótékony hatással rendelkeznek. Ez a protein az aminosavakkal kombinálva csökkenti a koleszterinszintet és kulcsszerepet játszik a cukorbetegség és az elhízás kialakulásának megakadályozásában. Továbbá a hajdina proteinjei csökkentik a magas vérnyomást, mivel visszaszorítják az angiotenzint átalakító enzim aktivitását.

9. Egészséges csontok:

A hajdinában található mangán biztosítja, hogy a csontok felépítése egészséges legyen, mivel olyan fontos enzimek létrehozásáért felel, amelyek a csontok felépítéséért felelnek, valamint co-enzimekként hozzájárulnak a szervezet anyagcseréjéhez. Ezenkívül a mangán aktívan részt vesz a kötőszövetek létrehozásában, a kalcium felszívódásában és a zsír és a cukor anyagcseréjében. A magnézium jó hatással van a csontokra és a fogakra, hozzájárul azok egészségéhez, illetve segít az idegi impulzusok átvitelében és az energia előállításában. Segíti a kalcium felszívódását és megakadályozza a csontritkulás kialakulását.

10. Mentális egészség:

A hajdina a mentális egészség fenntartásához is hozzájárul. Mivel triptofánt tartalmaz, amely pozitív hatással van a hangulatra, ezért boldogabbá teszi és megakadályozza a depresszió kialakulását.

11. A hajdina más jótékony hatásai:

Mivel gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a foszfor, magnézium, vas, réz, cink és mangán, valamint magas a flavonoid tartalma, a hajdinával nagyon hatékonyan kezelhető az alacsony vörös vérsejt szint, illetve az állandó megfázás és influenza. Mivel magas a komplex-B-vitamin tartalma, a hajdinát gyakran ajánlják azoknak, akik májproblémákkal küzdenek, ami miatt nem fogyaszthatnak cukrot tartalmazó anyagokat.

Forrás: drtihanyi.com

Gluténmentes alternatíva: hajdina tippek

Forrás: Napidoktor.hu