10 kérdés a tejről 1. rész 2019-10-15 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet Nagyon sok tévhit kering a fejekben a tehéntejről, annak hasznosságáról vagy éppen károsító hatásáról. Összeszedtünk 10 alapvető kérdést, a válaszokban pedig dietetikus segített. Naponta legalább fél liter tej vagy ennek megfelelő minőségű tejtermék elfogyasztása javasolt, amellyel a napi ajánlott kalciumbevitel nagy része fedezhető. Mi a helyzet azokkal, akik nem bírják a tehéntejet? Házi tej vagy dobozos? 1. Miért olyan fontos? Van helye a táplálkozásunkban a tejnek – mondja Turcsák Katalin dietetikus. A legfontosabb kalciumforrásunk, tartalmazza a hasznosuláshoz fontos D-vitamint és laktózt, azaz a tejcukrot, valamint fehérjéi teljes értékűek és könnyen emészthetőek. Az optimális csonttömeg kialakításához elengedhetetlen a megfelelő kalciumbevitel. Bár a csúcs csonttömeg 25-30 éves korunkra kialakul, a csontsűrűség megőrzése érdekében egész életünkben fontos, hogy rendszeresen igyunk tejet és sokat mozogjunk. Vannak azonban olyan betegségcsoportok, ahol nem ajánlott, vagy éppen mértékkel ajánlott a fogyasztása, ilyen például az öröklődő anyagcserebetegség, a PKU, illetve a cukorbetegség vagy az epebántalom. Cukorbetegek reggel és délelőtt ne igyanak tejet, mert magasra emeli a vércukorszintet, délután pedig maximum 1-1,5 dl az ajánlott mennyiség – tanácsolja a szakember. 2. Mennyi tejet igyunk? Már napi fél liter 0,1-1,5 % zsírtartalmú tej, vagy ennek megfelelő kalciumtartalmú tejtermék (5dl joghurt vagy kefir, 10 dkg sovány sajt) fedezi a felnőttek napi kalciumszükségletének nagy részét. Gyermekorvosok úgy tartják, hogy a csecsemők gyomor- és bélrendszere nem képes rendesen megemészteni a tehéntejet, ezért nem tanácsolják korai bevezetését (12 hónapos kor előtt) a baba étrendjébe. 3. UHT? Mit jelent? Az UHT rövidítés az Ultra High Temperature Treated elnevezést takarja, a feldolgozási eljárásra utal. A tejet néhány másodpercre ultra magas hőmérsékletre (135°C) hevítik, majd hirtelen lehűtik és aszeptikus (csíramentes) környezetben többrétegű kartondobozba töltik. Ez az eljárás megakadályozza, hogy levegővel és fénnyel érintkezzen a tej. Ebben a formában különböző zsírtartalmú változatok kaphatóak, és igen hosszan elállnak. A pasztőrizálásnál 100°C alatt történik a hőkezelés, kétféleképpen. A cél, hogy lecsökkentsék a mikroorganizmusok számát olyan szintre, ahol már nem jelentenek egészségügyi kockázatot. Ezek a termékek 3-5 napig fogyaszthatóak. 4. Tejes ital? Az meg mi? A Magyar Élelmiszerkönyv előírása alapján a tej alapú italok esetén az egyszerű tejhányad meghaladja az 50 százalékot, de nem éri el a 70-et, és az előállításához írót, savót, permeátumot (alacsony fehérjetartalmú mellékterméket), esetleg vizet, vagy ezek keverékeit, továbbá egyéb élelmiszereket és adalékanyagokat is felhasználhatnak. Megnevezésükben a tej szó azonban még szóösszetételben sem szerepelhet. A tejes vagy reggeli italok fehérjetartalma jóval kisebb, kalciumból is kevesebbet tartalmaznak, mint az azonos mennyiségű tejek. 5. Mi a teendő a nyers, házi tejjel? A nyers tejet fejés után leszűrik, azonnal lehűtik és így is tárolják. A biztonságos fogyasztás érdekében nagyon fontos, hogy fogyasztás előtt felforraljuk. Jó minőségű házi tejből készíthetünk aludttejet, ebben az esetben nem kell felforralni, a tejsavbaktériumok hatására magától megalszik. Egy bögrébe vagy tálba öntsünk a tejből, majd hagyjuk kint egy-két napra a konyhapulton, a tetején tejzsír, tulajdonképpen tejföl képződik, ezt is felhasználhatjuk. A cikk folytatásában további 5 kérdésre adjuk meg a választ! Forrás: https://napidoktor.hu/index