Miért is okozhat fekélyt a diabétesz?

A cukorbetegség egyik veszélyes szövődménye a fekély, mely nem csak az életminőséget rontja– a mindennapi tevékenységet jelentősen megnehezíti -, de fájdalmas és nehezen gyógyítható is lehet.

Éppen ezért jobb elkerülni. Hogy miért is okozhat fekélyt a diabétesz? Ha kialakul, miként lehet kezelni a problémát? A válaszokat Dr. Markotics Attilától, a Cukorbetegközpont traumatológusától, rehabilitációs szakorvosától tudtuk meg. 

Cukorbetegség és fekély 

Több oka van annak, hogy a cukorbetegség megnöveli a fekélyek kialakulásának kockázatát. Nem megfelelően kezelt diabétesz esetén a kívánatosnál magasabb vércukorszint idővel károsítja az idegeket és az ereket. Az idegkárosodás miatt állás és járás közben fokozott és rendellenes terhelés éri a lábat, annak alakját megváltoztatva. Mivel csökken a lábat normálisan védő mechanizmusok hatékonysága, a probléma sebképződéséhez vezethet, melyet csak ront az, hogy megváltozik a szövetek vérellátása. A cukorbetegség ugyanis perifériás artériás betegséget is generálhat, amely csökkenti a lábak és a lábfejek véráramlását. 

 

Emellett a magas glükózszintet „ szeretik ” a mikroorganizmusok, valamint a fehérvérsejtek nem képesek megfelelően ellátni védekezésben betöltött szerepüket- mindezek miatt nagyobb valószínűséggel keletkezik seb a lábon (elsősorban annak fokozott terhelésnek kitett talpi felszínén), a létrejött sebek pedig nehezebben gyógyulnak, könnyebben fertőződnek el. 

Foto: 123rf.com

A cukorbetegség okozta ún. perifériás neuropátia következtében a páciens nem érzi, így nem feltétlenül veszi észre azonnal, ha esetleg megsérült (pl. felsértette a lábát vagy nyomja azt a cipője). Ezáltal a keletkezett seb megfelelő első ellátása és további kezelése is elmarad. 

 

A fekély első jelei lehetnek bőrpír, duzzanat, irritáció, később váladékozás és kellemetlen szagok. Súlyos esetben a sebben fekete – elhalt – szövetet látni. 

 

6 dolog, amit tudni kell a diabéteszes fekély kezeléséről

 

A fekély kezelése komplex feladat 

cukorbeteg fekély kezelése

Foto.cukorbetegkozpont.hu

  • vércukorszint stabilizálása 

  • tehermentesítés – a nyomás csökkentése – az adott területen 

  • az elhalt bőr, szövet eltávolítása 

  • a seb állapotának megfelelő kötszer, esetleg kiegészítésül gyógyszer alkalmazása 

  • fertőzés megelőzése

A fekély elfertőződésének megelőzése: 

  • sebfertőtlenítés, sebkezelés (esetleg rövid idejű lábfürdő) 
  • kellően gyakori kötéscsere 

  • „ intelligens ” kötszer alkalmazása 

 Időben felismerve a láb fekélyei kezelhetőek, meggyógyíthatóak. Azonban minél tovább vár a beteg, annál nagyobb a fertőzés kockázata, ugyanakkor kisebb az esély a gyors, teljes gyógyulásra. A nem megfelelően kezelt fertőzés, az elhanyagolt fekély miatt sajnos sok esetben – az egyébként elkerülhető – amputáció indokolt- mondja Dr. Markotics Attila, a Cukorbetegközpont traumatológusától, rehabilitációs szakorvosa. 

Foto: 123rf.com

A gyógyulási idő számos tényezőtől függ: a seb méretétől, elhelyezkedésétől, a sebre nehezedő nyomástól, a szövetek keringésétől, a sebkezeléshez és kötözéshez alkalmazott anyagoktól. A gyógyulás néhány héten belül bekövetkezhet, de akár több hónapig is eltarthat. 

Az előzőeken túl indokolt lehet műtét is (leggyakrabban a rendellenes nyomást okozó problémák korrekciójára). Léteznek alternatív terápiák is, melyek elősegíthetik /felgyorsíthatják a gyógyulást (ilyen például a mézes sebkezelés vagy a lökéshullám terápia). 

 

Hansúlyozandó, hogy a fekély terápiája komplex! Gyakran több – különböző szakágakban tevékenykedő – orvos és szakember (diabetológusdietetikus, sebész/ ortopéd orvos/ traumatológus, érsebész, angiológus, neurológus, sebkezelő, gyógypedikűrös, gyógytornász) összehangolt munkáját kívánja meg, hiszen legtöbbször maga a probléma is igen összetett. 

Forrás: Cukorbeteg Központ


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.