Már 6 óra alváshiány fokozza a cukorbetegség esélyét

Mindegy, milyenek a körülmények – közelít a diabétesz

Az alvás fontosságát ma már senki sem vitatja. Egy közelmúltbeli tanulmány azonban arra is rámutat, hogy az alváshiány már 1 nap után növeli a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét.

A minőségi alvás mindenki számára nagyon fontos. Elengedhetetlen a testünk megfelelő működéséhez. A pihenés nélkülözhetetlen a memóriánkhoz, lehetővé teszi az agy számára, hogy megszabaduljon a nap folyamán felhalmozott méreganyagoktól.

Az alváshiány két módon is köthető a pszichiátriai állapotokhoz: az alvászavart kiválthatja mentális betegség, de a pihenés nélkülözése okozhatja, vagy súlyosbíthatja is azt. Az alvás segít nekünk regenerálódni. Az izmoknak is időt ad arra, hogy gyógyuljanak és gyarapodjanak.

Fotó: 123rf.com

A tudósok szerint az alváshiánynak járványszerű, kellemetlen hatásai vannak az egészségre nézve. Több tanulmány kimutatta már, hogy aki nem alszik eleget, az többet eszik, kevesebbet mozog és hízni kezd. Az is kiderült, hogy hatására megnő a cukorbetegség kialakulásának esélye – ám hogy pontosan miért, az egyelőre a kutatók előtt is rejtély. Egy új tanulmány mindenesetre közelebb került a megoldáshoz. A japán Toho Egyetem Egészségügyi Iskolájának munkatársai szerint nem világos, vajon a glükóz intolerancia az élelmiszer-bevitel módosulása vagy az energia fogyasztás megváltozása miatt jelentkezik, vagy maga az alváshiány az oka.

Vagyis, a kérdés az, az étrendben és a testmozgás terén történő módosulások járulnak-e hozzá a rossz alváshoz, és ennek hatására nő a diabétesz valószínűsége, vagy valami más áll a háttérben. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogyan befolyásolja az alváshiány az inzulinérzékenységet. A válasz érdekében egérkísérleteket alkalmaztak, az életükben bekövetkező változásokra koncentrálva. Egy éjszakára 6 órán át ébren tartották az egereket, amelyek normális esetben ilyenkor alszanak. Megfigyelték, mikor álmosodnak el, és olyankor óvatosan megérintették őket. Így ébren maradtak, de különösebb stressz nélkül.

Az életmód befolyásának teszteléseképpen pedig 2 héttel azelőtt, hogy a tanulmány elkezdődött, minden egérnek hozzáférést engedtek a magas zsírtartalmú ételhez és a cukros vízhez. Mozgásterüket pedig beszűkítették. Az egereknek hasonló étrendjük volt és nem mozoghattak eleget – függetlenül attól, hogy aludtak vagy sem. Ezzel elszigetelten is megfigyelhették a rájuk gyakorolt hatásokat. Az alváshiány okozását követően a kutatók megmérték az egerek glükózszintjét, valamint a májukban levő zsírtartalmat. Megemelkedett vércukorszintre bukkantak a májban, azoknál az egereknél, amelyek nem aludtak eleget. A változások jelentősek voltak csupán egy, 6 óra alvással töltött éjszaka után is.

A kutatók a triglicerid-szintet is mérték a májban, mivel a termelődésének megnövekedése összefüggésben áll az inzulinrezisztencia esélyének emelkedésével – vagyis a megfelelő inzulintermelés képtelenségével. Ahogyan várták, az alváshiányos egereknél a triglicerid-szint is megnőtt. Azoknál az állatoknál, amelyek keveset aludtak, a májenzimek is változtak – ezek pedig az anyagcserével függnek össze. A tanulmány szerzői szerint ez lehet a gyökere az inzulinrezisztenciának és a májban történő zsír felhalmozódásnak.

Mindent összevetve tehát az alváshiány valós rizikó tényező a diabétesz esetében, függetlenül az életmódbeli módosulásoktól. Ezért nagyon fontos tisztában lennie mindenkinek azzal, mit kockáztat a kevés alvással.

Veszélyes kombó: magas vérnyomás és prediabétesz

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Egy válasz

 1. Jáger László

  hiszi a piszi…
  én például nem hiszem…
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.