Inzulinmentes inzulin

Kutatók felfedeztek egy hormonális jelátviteli utat, mely új, inzulintól független lehetőséget nyit meg az 1-es típusú cukorbetegség kezelésében.

A Texasi Egyetem munkatársai Dr. David Mangelsdorf és Dr. Steven Kliewer leírta, hogy egy másik hormon, a fibroblaszt növekedési hormon 19 (FGF19), mely az epesavak előállítását szabályozza, az inzulinhoz hasonló hatással is rendelkezik. Ráadásul az FGF19 nem sarkallja arra a szervezetet, hogy a sok cukorból zsírt állítson elő, így sikerrel lehetne alkalmazni mind a cukorbetegség, mind az elhízás kezelésében. A hormon normális esetben a szervezetet arra ösztönzi, hogy étkezés után a felszívódó cukor májba kerüljön, és abból fehérje legyen.

Dr. Kliewer mintegy nyolc éve tanulmányozza a hormon hatását, mióta felfedezte annak létezését.

cukorbetegseg45

Az anyag az epesavak vékonybélbe való visszaszívódása során szabadul fel. A kutatók olyan egereket vizsgáltak, melyből hiányzott az FGF15 – a humán FGF19 rágcsálókban lévő megfelelője. A génmanipulált egyedek képtelenek voltak szabályozni a vércukorszintjüket, valamint a májban lévő glikogén mennyiségét.

A glikogén a cukormolekulák összekapcsolódása során alakul ki, gyakorlatilag a szervezet cukorraktárának fogható fel. Amennyiben ezek az egerek FGF19-et kaptak, helyreállt a máj tároló funkciója. Az FGF19 azon egyedekben is hatásosnak bizonyult, melyekből az inzulin hiányzott. Sajnos a módszer még nem tökéletes, ugyanis állatkísérletben az FGF19 rendszeres adása májnövekedéshez, valamint májrák kialakulásához vezetett. Az eredményekről a Science márciusi kiadása számol be.

Forrás: