Gyakoribb az inzulinrezisztencia a férfiaknál

A férfiakra jellemzőbb az inzulinrezisztencia. Egy új kutatás segíthet megérteni annak okát, miért alakul ki nagyobb valószínűséggel az elhízott férfiaknál a 2-es típusú cukorbetegség, sokkal gyakrabban, mint az ugyanakkora súlyfelesleggel küzdő nőknél.

Kutatók szerint egy izomban levő fehérje lehet a felelős a nemek közti különbségért a 2-es típusú diabétesz gyakoriságát illetően.

Amikor az ember túlsúlyossá válik, a vázizmozat alakítja ki az inzulinrezisztenciát, mely 2-es típusú diabéteszhez vezethet – állapította meg egy kanadai tanulmány. A kutatók felfedezték, hogy a fehérje aktivitásában jelentkező különbségek az izomban sokkal inkább hajlamosítják a cukorbetegségre a férfiakat, mint a nőket.

shutterstock_79568509

Ha ez a protein – a PTEN – aktív, meggátolja az inzulin megfelelő jelátvételét az izomban.  Emiatt csökken az izom által felvett cukor mennyisége és nő a diabétesz kialakulásának kockázata – áll a tanulmányban, melyet a Scientific Reports közölt.

„Tanulmányunk során kiderült: a nők izmai hatékonyabbnak bizonyultak e fehérje semlegesítésében, ez pedig lehetővé teszi az inzulin számára, hogy jobban „dolgozzon”, mozgassa a cukrot az izmok felé” – magyarázta Dr. M. Constantine Samaan, az Ontario állambeli Hamilton McMaster egyetemének munkatársa, gyermekgyógyász professzor asszisztense az egyetem közleményében.

Ez a fehérje az egyik magyarázat arra, miért védettebbek viszonylag jobban a nők a 2-es típusú diabétesszel szemben, annak ellenére, hogy több testzsírjuk van, mint a férfiaknak egy adott testsúlynál – tette hozzá Dr. Samaan, aki egyben gyermekgyógyászati endokrinológus is a McMaster-ben.

A felfedezés egy napon talán új kezeléseket is eredményezhet a cukorbetegség megelőzésében – a kutatók szerint.

Forrás:  Adrina-napidoktor.hu

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.