Ezért fontos a cukorbetegség megelőzése

A diabétesz világviszonylatban az egyik legtöbb embert érintő betegség, ma már több, mint 250 millió ember szenved a betegség valamely típusában világszerte, és ez a szám évente 7 millióval nő.

A legújabb statisztikák szerint a diabétesz, mint infarctogén kockázati tényező ma jelentősebb veszélyeztetettséget jelent, mint a dohányzás. 1991 óta november 14. a cukorbetegség világnapja, ezen a napon született meg Frederick Banting, aki Charles Besttel és John James Rickard Macleoddal elsőként fogalmazta meg azt a gondolatot, amely az inzulin felfedezéséhez vezetett 1922-ben. 

A gyermekkori táplálkozás kihatással van a felnőttkori diabétesz kialakulására

A cukorbetegségnek két típusát ismerjük: az elsősorban genetikai tényezők miatt, gyermekkorban kialakuló autoimmun eredetű 1-es típusú diabéteszt, illetve a főként egészségtelen életmód miatt kialakuló 2-es típusú diabéteszt.

10-ből 4 szülő Magyarországon már 1 éves kora előtt rendszeresen ad cukrozott ételt, italt gyermekének, 1 éves kor felett pedig a szülők 95%-a. Minden 10. félévesnél fiatalabb gyermek potenciálisan túlsúlyos, 5%-uk pedig már elhízott, ami nagyban hozzájárul a 2-es típusú cukorbetegség gyermekkori kialakulásához és egyre nagyobb elterjedéséhez.

A szülők felelőssége kulcsfontosságú tehát az egészséges étkezési szokások kialakításában, hiszen a 2-es típusú diabétesz egészséges táplálkozással, és rendszeres, aktív mozgással már kisgyermekkorban megelőzhető.

Foto: 123rf.com

Ma már a cukorbetegeknek is lehet teljes élete

Magyarországon közel 800 000 cukorbeteg él, ennyien kényszerülnek arra, hogy szigorú szabályok szerint alakítsák életmódjukat. A betegek száma évről-évre átlagosan 5-10%-kal nő, naponta átlagosan 10 ember veszti életét a cukorbetegség következtében.

A cukorbetegség egy olyan komplex anyagcsere-betegség, amelynek előterében a vércukorszint emelkedése áll, de érinti az összes anyagcsere folyamatot. A tudomány jelen állása szerint a cukorbetegség nem gyógyítható, így ha már a megelőzéssel elkéstünk, és a cukorbetegség kialakult, számos készítmény áll rendelkezésre, melyek a tüneti kezelést segítik, megkönnyítik a cukorbetegek mindennapjait.

Rendszeres vércukorszint mérés – az első és legfontosabb lépés

A vércukormérés a cukorbetegség kezelésének szerves része, amely szembesíti a beteget az önmagával szemben fennálló felelősségével. Függetlenül a kezelés módjától – akár diétával és mozgással, tablettával vagy inzulinnal történő kezelésről van szó – a rendszeres vércukormérés azonnali visszajelzést ad arról, hogy összességében mennyire működik jól az alkalmazott módszer.

A szakemberek szerint a jól karbantartott 2-es típusú cukorbetegeknek naponta kétszer kellene ellenőrizniük cukorértéküket, azonban a 2-es típusú betegek nagy része nem a jól karbantartott kategóriába tartozik, ezért nem jogosultak támogatás szerint több tesztcsíkra, így a túl kevés mérés eredménye nem jól használható, nem megfelelően értelmezhető. Fontos a megfelelő vércukormérő eszközök beszerzése, és elegendő mennyiségű tesztcsík használata a rendszeres és pontos eredmények jegyzéséhez, így a megfelelő értékek begyűjtésével a jó irányba módosíthatjuk étrendünket, szokásainkat, az orvoshoz a pontosabb értékek eljuttatásával pedig a gyógyszeradagolást.

A megfelelően rendszeresített önellenőrzés visszaigazolja, hogy az adott kezelési mód jól működik-e vagy sem, és tovább ösztönöz, hogy a pozitívan ható dolgokat megtanuljuk, a többin pedig változtassunk. Mindez persze csak akkor derül ki, ha képesek vagyunk értelmezni a mért értékeket, és azok alapján meg tudjuk tenni a szükséges lépéseket.

A 2-es típusú cukorbetegség tüneteinek kezelése

A 2-es típusú diabétesz számos kellemetlen, életminőséget rontó tünettel jár. A tünetek között vannak súlyosabb és kevésbé súlyos tünetek is, ilyenek a látászavarok, a száraz és viszkető bőr, a gombás fertőzésekre való nagyobb fokú érzékenység, a végtagok ideiglenes érzéketlensége, zsibbadása, bizsergése.

A diabétesz gyógyszeres kezelése és az életmódbeli, táplálkozásbeli szabályok betartása a legtöbb tünetet elmulaszthatja, de legalábbis nagymértékben javíthatja. A gombás fertőzések kezelésére, a bőr száradására és az ebből fakadó kisebesedés és fekélyesedés megakadályozására ajánlott különböző hidratáló, cukorbetegeknek kifejlesztett krémeket használni. A cukorbetegek lábápolására rendszeresen oda kell figyelni, kezelni kell különböző bőrápoló készítményekkel, hiszen a láb tartós kisebbedése és fekélyesedése az egyik legalattomosabb komplikáció, ami felmerülhet a betegség során.

A cukorbetegek számára kifejlesztett lábápoló krémek hámképző, gombásodás elleni hatóanyagokat tartalmaznak, továbbá sebgyógyító hatású gyógynövényekből készülnek. Az egyik legfontosabb, a száraz, repedezett bőr szakszerű gondozása, a bőr kiszáradásának, esetleges fekélyes sebek kialakulásának megelőzése.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.