Diabétesz – Az egészség súlyosan megsínyli, ha elmarad a kezelés

A cukorbetegség akár vakságot is okozhat

A diabétesz súlyosan érintheti mindennapjainkat – eleinte talán tünetmentes, ám egyre komolyabbá válhat és különféle egészségügyi gondokat okozhat. Miért fontos a kezelés?

A cukorbetegséggel nem érdemes tréfálni. A megfelelő vércukorszint igenis számít! Ezt ma már könnyedén ellenőrizhetjük a glükózmérő használatával, melynek alkalmazását az orvos meg is mutatja. A vércukorszint mérése alapján tudhatjuk, hogy a kezelés működik-e.

Hogy milyen gyakran és mikor tesztelünk, az attól is függ, mennyire jól kontrollált a cukorbetegségünk, milyen kezelést alkalmazunk és mennyire stabil a vércukorszintünk. Gyakori a felkelés utáni tesztelés, étkezés előtt és utáni, valamint lefekvés előtti vércukorszint-mérés.

A kezelés időben történő megkezdése nagyon fontos.

Foto: 123rf.com

Milyen terhet ró az egészségre, ha nem kezeltetjük a diabéteszt?

1.Szív- és artériás problémák: amennyiben a cukorbetegséget nem kezeljük egészséges étrenddel és testmozgással, valószínűbb, hogy plakkok alakulnak ki az artériákban. E tapadós anyag lelassítja a véráramot és növeli a vérrögök kialakulásának kockázatát. Ez pedig az artériák megvastagodásához vezethet (atherosclerosis), s hajlamosabbá tesz a szívrohamra vagy a stroke-ra. A diabéteszben szenvedő emberek esetében 3-ból 2 szívbetegségben hal meg.

2.Vese komplikációk: minél hosszabb ideje áll fenn a diabétesz, annál nagyobb az esélye a krónikus vesebetegség kialakulásának. A cukorbetegség a veseelégtelenség vezető oka. Az új esetek nagyjából feléért a diabétesz a felelős. A vércukorszint, a vérnyomás és a koleszterin ellenőrzése csökkentheti e komplikációk kockázatát. Az éves tesztek és gyógyszerek pedig lassíthatják a betegséget és megőrizhetik a vese egészségét.

3.Szemproblémák: a magas vércukorszint károsíthatja az apró ereket, melyek oxigént és tápanyagokat szállítanak a szem kritikus fontosságú részébe, a retinába. Ez az ún. diabéteszes retinopátia, amely látásvesztéshez vezethet. Vezető oka az újonnan kialakult vakságnak a 20 és 74 év közötti embereknél.

4.Diabetikus idegfájdalom: a kontrollálatlan cukorbetegség és a magas vércukorszint idővel idegkárosodást okozhat. A tünetek zsibbadást, bizsergést, fájdalmat, illetve olyan érzést jelentenek, mintha tűvel szurkálnának bennünket. Ez leggyakrabban az ujjakban, kezekben, lábakban és a talpon érezhető. A károsodást nem lehet visszafordítani, de van kezelés ellene. A diabétesz kontrollálása megelőzi a jövőbeni károsodást.

5.Talpsérülések: a diabetikus idegkárosodás megnehezíti, hogy az ember érezze a talpát. Vagyis, lehetséges, hogy észre sem veszi a sérülést, sebet. Ezzel egyidőben az artériák megvastagodása csökkenti a véráramlást egy adott területre. Még egy kisméretű sérülés is fekélyt, vagy akár üszkösödést okozhat. Súlyos esetekben a fertőzés amputációhoz vezethet.

Foto: 123rf.com

6.Fog- és ínyproblémák: az egészség megóvásához tartozik az is, hogy a magas vércukorszint táplálhatja a plakkot eredményező baktériumokat. A plakkok felhalmozódása fogszuvasodáshoz és ínybetegséghez vezethet. A súlyos ínybetegség pedig a fog elvesztését is eredményezheti. Meggyengíti az ínyt, a szöveteket és a csontot, amely helyén tartja a fogat. Könnyebben alakul ki fertőzés is.

Hogyan előzhetőek meg a cukorbetegséggel összefüggő problémák?

A 2-es típusú diabétesz elkerülhető. Több módszerrel is megelőzhető a betegség, ezek pedig az alábbiak:

-Egészséges étrend

-30 perces testmozgás a hét 5 napján

-Az egészséges testsúly fenntartása

-Azonnal egyeztessünk orvosunkkal, ha prediabétesszel diagnosztizáltak bennünket.

-A prediabétesz (mely a cukorbetegség előszobája) nem feltétlenül vezet diabéteszhez, ha változtatunk életmódunkon, esetleg gyógyszert is szedünk.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.