Cukorbetegek diétás szabályai – 2. rész 2012-06-21 Cukorbetegség Megosztás: Tweet A cukorbetegek diétájának összeállítását alapvetően a cukorbetegség fajtája (1-es vagy 2-es típus), valamint az egyéni adottságok (testsúly, életkor, társbetegségek) befolyásolják Energiabevitel A 2-es típusú cukorbetegség esetén az energiabevitel megfelelő csökkentése meghatározó. Ezen betegek több, mint 80 százaléka elhízott. A testtömeg csökkentésének hatására növekszik az inzulin hatékonysága, tehát mérséklődnek a cukorbetegség kialakulásában szerepet játszó tényezők. A táplálékkal felvett energia ajánlott százalékos elosztása a következő: 50 százaléka szénhidrát, 20 százaléka fehérje, 30 százaléka zsír. Szénhidrátok A naponta elfogyasztható szénhidrátmennyiséget több tényező együttesen befolyásolja. Ezek a következők: a cukorbetegség típusa, az inzulinnal vagy gyógyszerrel történő kezelés, a beteg életkora, testtömege, fizikai aktivitása, egyéb társbetegségei. A gyorsan felszívódó szénhidrátok: répacukor, malátacukor, méz, cukrozott üdítőitalok. Csak mérve fogyasztható szénhidrátok: fehér liszt, fehér és barna kenyér, száraztészta, rizs, keksz, müzli, burgonya. A feldolgozott élelmiszerek (burgonyapehelyből készült krumplipüré, rizs- és zabpehely) jobban emelik a vércukorszintet, mint a főtt burgonya vagy a főtt rizs. Szabadon fogyaszthatók az összes zöldség és főzelékféle, kivétel: a sárgarépa, sütőtök, kukorica, zöldborsó, bab, szója. Fehérjék Ajánlottak a zsírszegény fehérjeforrások, a betegség 1-es típusa esetén azonban nem szükséges a túl szigorú zsírszegény diéta, bár a kalóriaszegény étrend pozitív hatásai nem elhanyagolhatóak. Állati és növényi eredetűek fehérjéket egyfoma arányban való fogyasztása ajánlott. Forrás: http://www.webbeteg.hu/