Cukorbeteg lábra oxigénterápia

A legtöbb cukorbeteg találkozik azzal a lábszárfekéllyel, amelyet “cukorbeteg lábnak” nevez a köznyelv, és amely e betegség egyik legsúlyosabb szövődménye. Vajon bele kell-e nyugodni ebbe?

Semmiképpen nem – mondja Göbl Anna, a Hiperbár Centrum orvosigazgatója. Még annak ellenére sem, hogy a szomorú statisztikák szerint minden nyolcadik cukorbeteget veszélyeztet ez a szövődmény. Van megoldás, nem kell megvárni azt az időpontot, amikor a láb végveszélybe kerül, sokkal előbb szükséges foglalkozni ezzel a várható problémával.

Ma már abban a kedvező helyzetben vagyunk, hogy gyors, egyszeri vizsgálattal megállapítható a károsodás mértéke. Két speciális készülék áll ehhez rendelkezésre: a szöveti oxigénmérő és a lézer doppler.

Az oxigénmérővel megállapítjuk, hogy a seb környéki szövetek mennyi oxigénhez képesek jutni, mekkora esélye van a gyógyulásnak, akár önállóan, akár segítséggel. A lézerdoppler pedig azt mutatja meg, hogy a seb környéki szövetekben milyen a perifériás keringés. A kapott két adat együttesen jelzi, hogy a seb képes-e még az önálló gyógyulásra vagy szükség van "rásegítésre".

A túlnyomásos oxigénterápia, amelyet szerte a világon alkalmaznak, és amelyet Önök is működtetnek Magyarországon, mennyire mondható eredményesnek?

Ez a módszer azokban az esetekben ajánlott, amikor a sebkörnyék vérellátása nem megfelelő, de a vér oxigénszállító képessége jó. Az oxigénterápia a sérült területek oxigénnel történő ellátottságát növeli, ezáltal javul a vérkeringés, és felgyorsul a seb gyógyulása.

cukorbeteg_480

A világon már mintegy kétszáz ilyen kabin működik, amelyben a betegek 2,5-szer nagyobb nyomáson 100 százalékos orvosi tisztaságú oxigént lélegeznek be, amely 15-20-szoros koncentrációban éri el a sejteket, a szöveteket. A megnövekedett oxigénmennyiség hatására olyan élettani folyamatok indulnak be a szervezetben, amelyek a sérült, nehezen gyógyuló területek gyorsabb regenerációját eredményezik.

Sajnos az itt említett módszer, a kettős diagnosztika még nem terjedt el a hazai gyógyászat ezen területén, annak ellenére, hogy a zárt számítógépes program konkrét, értékelhető és jól használható adatokat szolgáltat – fűzi hozzá Péchy Imre, a Hiperbár Centrumot üzemeltető cég vezérigazgatója.

Ez a speciális diagnosztika azt is megmutatja, hogy meg lehet-e menteni a vizsgált végtagot az amputációtól. Mindössze félórás vizsgálatról van szó, ami a fekélyes sebek gyógyíthatóságáról ad megfelelő információt.

Göbl Anna azt is elmagyarázza, hogy a cukorbetegek lábszárfekélye nem véletlenül alakul ki, hiszen a bőr a betegség következtében szárazzá válik, megkeményedik, töredezik, fertőzésre hajlamos lesz. Másrészt a csontízületi rendszer károsodása révén az ízületek elgyengülnek, a láb eldeformálódik, és a talp egy-egy pontján a normálisnál nagyobb nyomás jön létre, ami kérgesedést eredményez – ez tovább fokozza a nyomást, míg a bőr a kéreg alatt elhal, seb keletkezik és kialakul a cukorbeteg lábszárfekély.

orvos26

A "cukorbeteg láb" mindenképpen fokozott figyelmet, gondozást igényel. A lábhigiénia, a gondos lábmosás, áztatás, a körmök, bőrkeményedések óvatos kezelése, pamut zokni és kényelmes lábbeli viselése mindenképpen ajánlott.

A sebek gyógyulási hajlama a cukorbetegek esetében közismerten rossz. A sebek, elhalások gyorsan létrejönnek és fekélyekhez vezetnek, a lábujjak, a lábfej és végül a teljes végtag amputálását is eredményezhetik.

Magyarországon évente több mint 4000 végtagamputálás történik, holott jó néhány esetben elkerülhető lenne ez a drasztikus beavatkozás.

Az oxigénterápia nem csodaszer – állítják egybehangzóan a szakemberek -, csak egy lehetőség, egy kiegészítő terápia. Ma már egyre több kezelőorvos ajánlja a betegeknek, és nem csak azoknak, akik a cukorbeteg láb veszélyeivel küzdenek.

A nehezen gyógyuló sebektől a különféle gyulladásokig, sportsérülésekig, migréntől a Lyme kórig, stroke utáni állapotig sok mindenre alkalmas ez a kiegészítő terápia: nem véletlen, hogy helyileg az ország legnagyobb rehabilitációs intézetében található, ahol egy-két kúra erejéig már sokan megbizonyosodtak a kedvező hatásról.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.