6 dolog, amit a 2-es típusú cukorbetegségről tudni kell

A cukorbetegség az egyik leggyakoribb krónikus egészségügyi állapot világszerte. A felnőttek körülbelül 8,5 százaléka él ezzel a betegséggel. Az elmúlt években a folyamatos kutatások javították a diagnózist, a kezelést és a 2-es típusú cukorbetegséggel kapcsolatos ismereteket, lehetővé téve a jobb megelőzést és kezelést. Íme hat dolog, amit mindenkinek tudnia kell a 2-es típusú cukorbetegségről.

A cukorbetegség egy krónikus állapot, és jelenleg nincs rá gyógymód

Egyszerűen fogalmazva a cukorbetegség egy olyan állapot, amely akkor lép fel, amikor a szervezetnek problémája van a vércukorszint kezelésével. Ennek oka, hogy a szervezet nem képes sem az inzulint, sem a vércukorszintet szabályozó hormont előállítani vagy felhasználni. A szervezet nem termel elég inzulint vagy egyáltalán nem termel inzulint, vagy a test sejtjei rezisztensek, és nem képesek hatékonyan felhasználni az általa termelt inzulint. Ha a szervezet nem tudja felhasználni az inzulint a glükóz, az egyszerű cukor metabolizálására, az felhalmozódik a vérben, ami magas vércukorszinthez vezet. A sejtrezisztencia következtében a test különböző sejtjei nem kapják meg a megfelelő működéshez szükséges energiát, ami további problémákat okoz. A cukorbetegség krónikus állapot, ami azt jelenti, hogy hosszú ideig tart. Jelenleg nincs gyógymód rá, ezért gondos és néha gyógyszeres kezelésre van szükség ahhoz, hogy a vércukorszintet a céltartományon belül tartsuk.

Sajnos nem csak kétféle cukorbetegség létezik – Ismert meg a fajtáit!

Növekvőben van, különösen a fiatal felnőttek körében

A cukorbetegek száma világszerte az 1980-as 108 millióról 2014-re 422 millióra emelkedett, és az Egészségügyi Világszervezet szerint a 2-es típusú cukorbetegség teszi ki a legtöbb ilyen esetet. Még aggasztóbb, hogy a 2-es típusú cukorbetegség korábban csak felnőtteknél fordult elő, de ma már egyre gyakrabban diagnosztizálják fiatal felnőtteknél is. Ez valószínűleg azért van így, mert a 2-es típusú cukorbetegség összefügg a magasabb testtömegindexszel (BMI) és az elhízással, ami napjainkban egyre gyakoribb a fiatalabbak körében.

Évekig észrevétlen maradhat – rejtőzködik a cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség számos esete diagnosztizálatlan marad, mert nincsenek tünetei, vagy mert az emberek nem ismerik fel, hogy a tünet cukorbetegségből ered. Az olyan tünetek, mint a fáradtság, a fokozott éhségérzet és a fokozott szomjúság néha nehezen behatárolható okok, és gyakran hosszú idő alatt alakulnak ki, ha egyáltalán kialakulnak. Emiatt különösen fontos, hogy kivizsgáltassuk magunkat. Bárkinek, aki betöltötte a 45 évet vagy annál idősebb, érdemes kivizsgáltatnia magát cukorbetegségre, különösen, ha túlsúlyos.

A rosszul összeállított gluténmentes étrend hajlamosíthat cukorbetegségre

Súlyos szövődményekhez vezethet, ha nem ellenőrzik 

Ha túl sokáig nem diagnosztizálják és nem kezelik, a 2-es típusú cukorbetegség életveszélyes szövődményekhez vezethet. Ugyanez igaz azokra is, akik elhanyagolják a cukorbetegség megfelelő kezelését. Szív- és érrendszeri betegségek, diabéteszes szembetegség, vesebetegség, idegkárosodás, halláskárosodás, valamint a stroke és az Alzheimer-kór fokozott kockázata a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő embereket érintő főbb szövődmények közé tartoznak. A vércukorszint, a koleszterinszint és a vérnyomás szoros figyelemmel kísérése rendkívül fontos e kockázatok csökkentésében. A korai felismerés és kezelés, az egészséges életmód és a rendszeres szűrővizsgálatok kulcsfontosságúak.

Bizonyos embercsoportokra nagyobb kockázatot jelent a cukorbetegség

Nem teljesen tisztázott, hogy miért fordul elő a cukorbetegség bizonyos embereknél és másoknál nem, de a kutatások azt mutatják, hogy bizonyos csoportoknál nagyobb a kockázat. Azok az emberek, akik az alábbi jellemzőkkel rendelkeznek, nagyobb valószínűséggel lesznek 2-es típusú cukorbetegek, mint azok, akik nem:

 • túlsúlyosak
 • elhízottak
 • inaktívak
 • hetente háromnál kevesebbszer mozognak
 • családi kórtörténetükben volt már cukorbetegség (szülő vagy testvér, aki ebben a betegségben szenved)
 • terhességi cukorbetegség
 • prediabéteszben szenvednek
 • inzulinrezisztenciával küzdenek, például policisztás ovárium szindrómában (PCOS) szenvednek
 • 45 évesek vagy annál idősebbek
 • magas trigliceridszinttel, alacsony HDL-koleszterinszinttel, valamint magas vérnyomással rendelkeznek


Egészséges életmóddal kezelhető és megelőzhető a cukorbetegség

Az egyik legfontosabb dolog, amit a 2-es típusú cukorbetegség kezelése és a teljes élet elérése érdekében tehetünk, az a helyes táplálkozás és a rendszeres testmozgás. Mivel a szakértők határozottan tudják, hogy bizonyos tényezők növelik a kockázatot, azt is tudják, hogy jó eséllyel megelőzhető, vagy legalábbis késleltethető a kialakulása. Néhány alapvető dolog, amit megtehetünk a 2-es típusú cukorbetegség megelőzése és/vagy kezelése érdekében:

 1. Tartsuk meg az egészséges testsúlyt
 2. Tegyünk napi 30 perc rendszeres, közepesen intenzív testmozgást, vagy heti 3 nap erőteljes testmozgást
 3. Korlátozni kell a cukrozott italokat és a telített zsírokat az étrendünkben. Együnk több gyümölcsöt és zöldséget, távolítsuk el a feldolgozott élelmiszereket étrendünkből
 4. Kerüljük a dohányzást, amely növeli a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
 5. Rendszeresen ellenőrizzük a vércukorszintet, ha már diagnosztizálták, és tartsuk fenn a megfelelő láb-, vese-, ér- és szem gondozását a szövődmények megelőzése érdekében.

A szakértők szerint fontos megjegyezni, hogy bár az orvosok felírhatnak gyógyszert a cukorbetegség kezelésére, nem szabad abba a hibába esni, hogy azt feltételezzük a tabletta mindent megold.

“Az emberek azt gondolják, hogy mivel az orvosuk adott nekik gyógyszert a vércukorszintjük szabályozására, többé már nincs cukorbetegségük. Ez tévedés” – mondja Dr. Suzanne Fuchs, DPM integratív podológus. “Ezek a betegek gyakran úgy érzik, hogy szedhetik a gyógyszert, és nem kell odafigyelniük arra, hogy mit esznek vagy hogyan mozognak.”

Matt Longjohn, MD, MPH, a YMCA of the USA nemzeti egészségügyi tisztviselője hozzáteszi: “A 2-es típusú cukorbetegségről talán a legkevésbé ismert dolog, hogy gyakran már 5 százalékos testsúlycsökkenéssel megelőzhető azoknál az embereknél, akikről kimutatták, hogy magas a kockázata. Számos tanulmány kimutatta ezt a hatást a prediabéteszben szenvedő embereknél, és az új cukorbetegségek száma rutinszerűen 58 százalékkal csökkent az életmódváltással.”

A makacs gombás fertőzés cukorbetegséget is jelezhet

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.