10 + 1 tipp a cukorbetegség kontrollálására

Együnk, ami jólesik, de tartsuk kordában magunkat

A kedvenc ételeinket nem kell feladnunk, csak mert diabétesszel küzdünk – de arra szükség van, hogy tudjuk: miként érintik vércukrunkat egyes ételek és miként tarthatjuk kordában fogyasztásunkat. Lássuk a cukorbetegség kontrolljának legokosabb lépéseit.

Amikor a diabétesz diagnózisával szembesülünk, alighanem az az első gondolatunk: mostantól nagyon meg kell néznünk, mit eszünk. Ez részben így igaz. Lemondani azonban nem kell az általunk kedvelt élelmiszerekről, csak meg kell tanulni, mi milyen hatással van ránk, azaz szem előtt kell tartani a cukorbetegség kontrollálását.

1.Egy diabétesz szakértő vagy dietetikus könnyen megmondja nekünk, miként számoljuk a kalóriákat, olvassuk az élelmiszercímkéket, osszuk be az adagokat. Az első teendő tehát az, hogy konzultáljunk vele és nem érhet minket meglepetés.

2.Mindenből egy kicsit! Ha kiegyensúlyozott táplálkozás a célunk, tányérunkat mindig osszuk három részre. Először csak kettőre, s az egyiket telítsük zöldségekkel: spenóttal, brokkolival, répával vagy zöldbabbal. A maradék területet osszuk ketté, egyikre keményítős élelmiszer kerüljön, mint például krumpli, barna rizs, quinoa, teljes kiőrlésű tészta vagy kenyér. A maradék helyre húst vagy egyéb fehérjét rakjunk. Mellé nyugodtan fogyaszthatunk egy pohár zsírszegény tejet és fél csészényi gyümölcsöt. Ha ezt betartjuk, már működik is a cukorbetegség kontroll.

3.Mérjük a vércukorszintünket: a cukorbetegség kontroll során nagyon fontos, hogy minden nap begyűjtsük a szükséges információkat állapotunkról. Mérjük a vércukorszintünket, tudjuk, mit ettünk és mozogjunk is – valamint vegyük be a gyógyszert, amit szednünk kell. Mindez segít, hogy az orvosunk lássa, működik-e a diabétesz kezelés. Írjuk le céljainkat és érzéseinket – így a doktort is tudjuk tájékoztatni róla.

4.Legyen tervünk a „beteg napra”: az olyan, gyakori betegségek, mint a megfázás, influenza, hasmenés emelhetik a vércukorszintet. A diabétesz akadályozhatja, hogy hatékonyan küzdjünk a fertőzések ellen. Vagyis, érdemes felkészültnek lenni – élelmiszerekkel, amelyek segíthetnek, folyadékokkal és azzal is, hogy betegség esetén gyakrabban ellenőrizzük a vércukorszintünket. Fontos tudnunk, mikor kell orvost hívnunk. Ne feledjük évente felvenni a vakcinát sem.

5.Gyógyszerek: ügyeljünk rá, hogy sose fogyjunk ki hirtelen a gyógyszerekből – sürgős esetben ez különösen fontos. Diabétesz készítményeink más gyógyszerek hatását is érinthetik, ezért mindig szóljunk az orvosnak, ha kipróbálunk valami újat. Vezessünk listát arról, mit szedünk és mutassuk meg a doktornak, valamint a fogorvosunk is tudjon róla.

6.Küzdjünk a mindennapos stressz ellen! A feszültség csökkentése igencsak lényeges, ha a cukorbetegség kontrolljáról van szó – a stressz ugyanis emeli a vércukorszintet és rossz étel-választásokhoz vezethet. A testmozgás nagyszerű módja a feszültségcsökkentésnek, az agyban kémiai anyagokat szabadít fel és jobb közérzetet ad. Mozoghatunk konditeremben, futhatunk vagy akár táncórákra is járhatunk.

7.Ha mozgunk, tehetjük azt többször a nap folyamán: a cukorbetegség kontrollálása akkor is megfelelő, ha a testmozgást elosztjuk többféle dologra egy nap. Egyszer 10 percet sétálunk, kertészkedünk, futunk egy kicsit, stb. A rendszeres, közepes mértékű mozgáson van a hangsúly. A vércukorszint lejjebb megy, ha csökkentjük a vérnyomást és a koleszterinszintet, valamint enyhítjük a stresszt

8.Segíthet az erősítő edzés: ez ugyanis megelőzi az izomvesztést. A súlyemelés vagy ellenállással ható gyakorlatok javasoltak. Tanulmányok szerint ez azt is javítja, miként használja a szervezet az inzulint és a cukrot. Természetesen hatékony súlycsökkentő is.

9.Diabétesz esetén minden este ellenőrizzük a talpunkat: a vágások, duzzanat, színváltozások nem jó jelek – az ujjak közét is nézzük meg. Ha bármit látunk, szóljunk orvosunknak. A hólyagok, keményedések szintén problémásak lehetnek. Napi rutinunk része legyen a talpak ellenőrzése! Mossuk és hidratáljuk is őket naponta, a körmök legyenek szépen ápolva.

10.Ne dohányozzunk: segítségre lehet szükségünk, hogy a nikotinfüggésen fizikai és mentális szempontból is túltegyük magunkat. Kérjünk szakértői segítséget. A cukorbetegség kontrollálásához a káros szenvedélyek elhagyása is hozzátartozik.

11.Alkoholt csak étellel fogyasszunk: alkalmanként lehet szeszes italt inni, de csak ha eszünk is mellé, mivel az alkohol túlzottan leviheti a vércukorszintet. Víz is mindig legyen a kezünk ügyében. Tartsuk be a szabályt is: a nőknél napi egy, a férfiaknál két pohár az egészséges határ!

Forrs: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.