Keverem, kavarom

Azok a kisgyerekek, akiket házi készítésű ételekkel kínálnak, később szívesebben fognak zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, mint azok, akik konzerv bébiételeket kapnak.

Az otthon előállított húsételekkel vagy pudingokkal táplált csecsemőknek hét éves korukra határozott ízlésük alakul ki arról, hogy mi a jó nekik. A leicesteri De Montfort, valamint a bristoli és a birminghami egyetem szakemberei 7866 olyan édesanyát figyeltek meg, akiknek 1991 és 1992 között születtek gyerekei.

Az eredmények azt mutatták, hogy azok a kicsik, akik hathónapos koruk körül gyakran kaptak otthon előállított zöldség- vagy gyümölcskészítményeket, hét évesen is jóval több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak. Ugyanakkor a bolti ételeken felnőtt kisgyerekeknél később nem volt kimutatható semmilyen pozitív hozama az étkezésüknek.

keverem_kavarom8

A Public Health Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői így nyilatkoztak: „A vizsgálatok egyértelműen kimutatták, mennyire fontos, hogy a korai hozzátáplálás idején a gyerekek sok gyümölcsöt és zöldséget kapjanak.”

Dr. Helen Coulthard, a De Monfort Egyetem munkatársa hozzátette: „Nagyon fontos, hogy változatosan és egészségesen egyenek a csecsemők. Sokan nem jutnak elegendő mennyiségű zöldséghez és gyümölcshöz. A vizsgálat eredményei talán azzal magyarázhatóak, hogy azok az anyák, akik készételekkel etetik gyermeküket, maguk sem esznek elég zöldséget, gyümölcsöt, ellenben azok, akik maguk készítik gyermekük táplálékát, mindig bőven használnak a szezonális termékekből. és minél változatosabban eszik egy csecsemő, később annál többféle ételt fog elfogadni.”

Forrás: