Gyermek étrendkiegészítők

Manapság számtalan, gyermekeknek készült vitaminból is választhatunk. De szükség van-e rájuk?

Változatos és megfelelően összeállított vegyes étrenddel, természetes vitaminpótlást biztosító gyümölcsökkel, az idénynek megfelelő zöldségfélékkel, tejtermékekkel, gabonafélékkel és húskészítményekkel szervezetünk vitaminkészlete szinten tartható.

Az egészség megőrzéséhez a gyerekeknek is megfelelő mennyiségű vitaminra van szükségük, hiszen a vitaminok életfolyamatok szabályozásában vesznek részt, hatással vannak a szervezet valamennyi működésére.

A gyerekek vitaminellátottsága különösen fontos, mert az esetleges hiányállapot növekedésüket, fejlődésüket károsan érinti. A gyerekeknél a kor és a nem határozza meg, hogy mennyi vitaminra van szükségük a szervezetük zavartalan fejlődéséhez.

multivitamin

Azoknak a gyermekeknek, akik teljes kiőrlésű gabonafélékben, zöldségekben, gyümölcsökben gazdag, kiegyensúlyozott étrenden élnek, napi szinten nincs szükségük a vitaminok étrend-kiegészítőkkel és multivitamin készítményekkel történő pótlására.

Még azokban a családokban is, ahol egyébként egészséges, teljes értékű ételek kerülnek az asztalra, gyakran előfordul, hogy a gyerekek válogatnak, és emiatt nem jutnak hozzá megfelelő mennyiségben a szükséges vitaminokhoz. Még rosszabb a helyzet, ha olyan háztartásban élnek, amelyre a standard nyugati étrend, a finomított, adalékanyagokat tartalmazó, értéktelen ételek dominanciája jellemző.

eper10

A helyes táplálkozás és a jó minőségű táplálék-kiegészítők szedésének kombinációja a legjobb megoldás, amit a szülők választhatnak. Így elkerülhető az egyes tápanyagokból esetlegesen fellépő hiány – még ha az eredmény nem is ugyanaz, mint amit a tápanyagokban és vitaminokban valóban gazdag, kiegyensúlyozott étrend nyújthat.

Nagyon fontos a rostban gazdag táplálkozás, sok zöldség és gyümölcs fogyasztása. Déligyümölcsöket nyáron és ősszel érdemes adni, november után már nem igazán. Az őszi időszakban körte, szilva, szőlő, télen alma, répa, sütőtök, cékla, gesztenye, káposzta, spenót, télálló vagy mirelit alapanyagból készült főzelékek, befőttek, aszalt gyümölcs fogyasztása javasolt.

Forrás: