Diétás desszertet a kisdiáknak

Az elhízott kislányok lefogyhatnak, és egészségesen étkezhetnek, ha egy héten többször is fogyasztanak alacsony zsírtartalmú, cukormentes desszerteket.

"A fogyókúrázók gyakran vetik rá magukat hetente egyszer egy kis édességre, de általában a hizlaló fajtákból választanak.” – mondta el a vizsgálat vezetője, Antonia Dastamani, az Athéni Orvosi Egyetem gyermekgyógyász-kutatója. „Mi azonban felfedeztük, hogy sokkal jobb az, ha hetente többször esznek desszertet, de az alacsonyabb glikémiás indexű termékekből.” A szénhidrátok akkor számítanak alacsonyabb glikémiás indexűnek (GI), ha a vércukor szintjét lassabb ütemben emelik meg. A glikémiás terhelés (GL) pedig az adag méretétől függ, és azt jelzi, hogy az étel összességében milyen hatást gyakorolt a vércukor-szintre.

"A tanulmányok eredményei arra utalnak, hogy az alacsony GI/GL diéták pozitívan befolyásolják a súlykontrollt, továbbá javítják az inzulinrezisztens állapotot is.” – mondta Dastamani. Az inzulinrezisztenciát az elhízás is okozhatja, ebben az esetben a szervezet nem megfelelően hasznosítja az inzulin nevű hormont. Emiatt emelkedik a vércukor szintje, és rövid út vezet a diabétesz kialakulásához.

fank5

Dastamani munkatársaival együtt megvizsgálták, hogy milyen hatása van annak, ha a kiegyensúlyozott étrendbe alacsony kalóriatartalmú ill. GI/GL-indexű desszerteket iktatnak be, melyekben cukor helyett más édesítő, például szukralóz szerepelt. A termékeket a Giotis ajánlotta fel, illetve a tanulmány elkészítését is támogatta. 29 lány vett részt a kísérletben a 10-14 éves korosztályból.

Mindegyikük elhízott illetve túlsúlyos volt. 15 lány fogyókúrás étrendjét 45 százalék szénhidrátból, 35 százalék zsiradékból és 20 százalék fehérjéből állították össze, melyben szerepelt heti 4 adag alacsony GI/GL-indexű édesség. A többi 14 lány hasonló étrenden élt, azzal a különbséggel, hogy egyszer ehettek egy héten desszertet, saját választásuk alapján.

Három hónap elteltével mindkét csoport BMI-je javult. Az alacsony GI/GL-desszertet fogyasztók csoportjának tagjai azonban jóval többet fogytak, vérnyomásuk szisztolés értéke is javult. Nálunk magasabb lett az éhségérzetet elnyomó hormon, a leptin értéke is. Az inzulinrezisztencia markereiben is javulás állt be. "A gyermekkori elhízás járványos méreteket öltött, étrendjük módosítása elsődleges fontosságú. Az alacsony GI/GL-indexű édességek bizonyos keretek között nagyon értékes eszközei lehetnek a kezelésnek.”

Forrás: