Miért nem sikerül lefogyni?

A súlyfeleslegben kétségtelenül fontos tényező a genetika, családi háttér. Az elhízás kialakulásában nagy szerepe van a DNS-nek, de nem lehet mindent az örökségünk számlájára írni, még ha tény is, hogy az elhízásra való hajlamot nagymértékben befolyásolja.

A családi háttér határozza meg azt, hogy milyenek az étkezési szokásaink, milyen a megszokott ízvilág. Ezeknek a megszokásoknak sokkal nagyobb a jelentősége mint gondolnánk, de ha figyelembe vesszük azt, hogy az otthonról hozott szokások határozzák meg azt, hogy mikor van a főétkezés, együtt eszik-e a család, vagy mindenki külön-külön bekap valamit, zsírosabb, fűszeres ízvilágot kedvelünk-e jobban, akkor érthetővé válik, miért fontos ezt a tényezőt is kiemelni.

A zsíros étkezés káros hatásaival mindenki tisztában van, de az étkezés körülményei is nagyon fontosak. Ha szépen megterített asztalnál, komótosan fogyasztjuk el a vacsorát, az kevésbé hizlal, mintha csak gyorsan eszünk valamit.

A jóllakottság érzése nem jelentkezik azonnal, az étkezés megkezdése után, legalább húsz percre van szüksége a szervezetnek, hogy a jóllakottságot jelző hormon felszabaduljon, tehát ha gyorsan eszünk, hajlamosak vagyunk többet enni annál, mint amennyit valóban kívánunk.

Fotó: 123rf.com

Nassolás

Ha egy túlsúlyos személy egy héten keresztül étkezési naplót vezet, melybe beírja az összes elfogyasztott táplálékot, könnyebben fény derül a lényegtelennek hitt nassolnivalókra. Egy-egy falat bonbon, melyre a nap végén már nem is emlékszik az ember, egy-egy pohár üdítő vagy egy habos kávé, összeadva már jelentős kalóriamennyiségnek számít.

Jó tudni, mik számítanak rejtett kalóriáknak: üdítők, alkoholos italok, porból készült kávék, péksütemények, salátaöntetek. Ezekről sokan nem is gondolják, hogy mennyire hizlalnak.

Turbódiétázás

Több beteg panaszkodik arra, hogy a gyorsan leadott kilók – akár heti 4-5 kg mínusz – kamatostul visszajönnek. Ennek a biológiai háttere pofonegyszerű, de kevésbé közismert. Az emberi szervezet úgy van megalkotva, hogy takarékosan működjön. Azért van erre szükség, mert több millió évig, míg az emberi faj kialakult nem volt annyi bőséges táplálék, mint az utóbbi évszázadokban. Sokszor hetekig koplaltak őseink, míg egy sikeres vadászat után pár hétig újra volt mit enniük. Ezért a test a nagy nélkülözések során takarékra kapcsol, majd ha lesz mit felhasználni, akkor sokkal nagyobb hatásfokkal tartalékolni kezd.

Ez a gyakorlatban úgy nyilvánul meg, hogy a pár hetes koplalások során, ha sikerül is leadni a súlytöbbletből, egy idő után leáll a fogyás, azaz takarékos üzemmódba kapcsolt a szervezet, majd a diéta végeztével, a leadott kilókat gyorsan igyekszik testünk visszanyerni, felkészülve az esetleges legközelebbi éhezésre, ilyenkor a felhasznált és tartalékolt energia aránya, az utóbbi javára jelentősen eltolódik.

Dr. Csuth Ágnes

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.