Diétáztassuk a májat 2020-02-28 Blog, Diéta, Egészséges otthon 1 Kommentelés Megosztás: Tweet A májkímélő diéta összetett, mivel több olyan elváltozás fordulhat elő együttesen, ami diéta bevezetését teszi szükségessé. Elsősorban a fehérjebevitelre, az alkoholfogyasztásra, a zsíros és fűszeres ételek fogyasztásának korlátozására kell figyelni. 1. Májzsugorodás esetén gyakran alakulnak ki epekövek, ilyenkor a zsíros, fűszeres ételek fogyasztása kerülendő. Fontos a szigorú diéta betartása, hiszen egy kiszabaduló epekő igen súlyos állapotot idézhet elő a már egyébként is gyengébb szervezetben. Fotó: 123rf.com 2. A cukorbetegség szintén gyakrabban fordul elő idült májbetegségben. Ebben az esetben a cukorbetegségben alkalmazott étrendi megfontolásokat kell a májbeteg diétával összhangban kialakítani. 3. A májzsugorodásban kialakuló májkóma oka az idegrendszerbe jutó ammónia, amely a bélben keletkezik a fehérjék lebontásából. A fehérjék nagyrészt az elfogyasztott táplálék révén jutnak a bélbe, ezért a diéta alapja a mindennapi táplálékkal történő fehérjebevitel csökkentése. Idegrendszeri tüneteket okozó májzsugorodásban a maximális fehérjebevitel napi 40 g lehet. Kerülni kell a hús eredetű fehérjék fogyasztását, kevesebb bomlástermék jön létre tejtermékek és növényi táplálékok fogyasztása esetén. A vér ammónia szintjének csökkentésére szolgálnak a bélből fel nem szívódó összetett cukrok. Fotó: 123rf.com Ezek az édes ivóoldatok egyrészt megkötik a bélben a káros anyagokat, másrészt enyhe hasmenést okozva elősegítik a béltartalom rendszeres ürülését. A cukoroldatok mellett olyan gyógyszerek szedése javasolt, melyek csökkentik az ammóniát termelő bélbaktériumok számát. A hasvíz a hashártya lemezei között májzsugorodásban felhalmozódó folyadék, amelynek gyógyszeres kezelése a szervezet kálium- és kalcium tartalmának csökkenéséhez vezethet. Ennek megelőzése érdekében érdemes káliumban (pl.: banán), illetve kalciumban gazdag ételeket (tejtermékek) fogyasztani, figyelembe véve a maximálisan bevihető napi fehérjemennyiséget is. A hasvíz kialakulásának megelőzésében fontos a sószegény étrend betartása is: naponta maximum 3 gramm só fogyasztható. Forrás: https://napidoktor.hu/index Egy válasz babmami 2020-02-28 És a zsíros máj esetében mi ajánlatos, egészséges étrend mellett?