Heti fél kiló az egészséges fogyás

Folyton újabb és újabb diétákat próbálsz ki, de mégsem fogysz, vagy ha fogysz, pár hónapon belül vissza is hízol? Most megtudhatod, hogy mi lehet a megoldás a problémádra!

Az elhízás összetett folyamat: rossz táplálkozás, mozgásszegény életmód, helytelen életforma és táplálkozási szokások megléte. ,,A kövérség nagyon veszélyes a szervezetre nézve, a koszorúér-betegségektől kezdve, a magas vérnyomásig, rengeteg betegség kialakulhat a túlsúly miatt. Csak egy adattal támasztanám alá mindezt: az elhízottak 70 százalékánál alakulhat ki magas vérnyomás, a koszorúér-kockázat pedig a kövér nőknél négyszeres!” – magyarázta dr. Csire Béla belgyógyász.

Súlyfelesleg

Fontos ismernünk, hogy mennyi súlyfelesleggel rendelkezünk. ,,A normális testsúlyt legkönnyebben, a magasságunk mínusz száz levonásával kaphatjuk meg. Amennyiben ezt a súlyunkat 30%-kal meghaladjuk, akkor már komoly elhízottságról beszélhetünk.” – figyelmeztetett a belgyógyász.

Legalább fél év!

A kövérséghez társuló komoly betegségeket talán azért jó ha ismerjük, mert segítséget jelent a gyógyításban. ,,Rövid távon, vagy egyoldalú táplálkozással nem célszerű diétázni, egy normális diétához a közhiedelemmel ellentétben nem néhány hét, hanem legalább egy fél-egy év szükséges!” – hangsúlyozta dr. Csire Béla belgyógyász főorvos.

diéta során elsősorban azokat az ételeket helyezzük előtérbe, amelyeknek kevés a kalóriatartalma, de nagyon fontos, hogy változatosan együnk, élvezzük az ételeket, így a fogyás nem válik kínszenvedéssé!


Általában a diétának úgy kell összeállnia, hogy a bevitt energia 55-60 százaléka szénhidrát, 25 százaléka zsír, 12-15 százaléka fehérje legyen. Minél kevesebb zsírt eszünk, annál kevesebb kalóriát juttatunk szervezetünkbe!

Tartós fogyás, de hogyan?

Kutatók megfigyelték, hogy a különböző böjtök során az emberek nemhogy fogynának, még inkább híznak. ,,Ez az egyszerre bevitt tápláléknak köszönhető, hiszen ha egy nap csak egyszer, de akkor sokat eszünk, garantáltan hízunk.

A szervezetünk többet raktároz el a tápanyagból, mintha ugyanazt a mennyiséget többszöri étkezéssel ennénk meg. Osszuk szét a bevinni kívánt ételmennyiséget többszöri étkezésre, és kevesebb kalória fog elraktározódni szervezetünkben!” – mondta dr. Csire Béla. Ha a tartós fogyás a cél, lassan fogyjunk, a heti egy-fél kiló elvesztése nem terheli meg szervezetünket és a fogyás tartós marad!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.